Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Έρευνες στην Union Square για ύποπτο όχημα

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης διεξάγει έρευνες για το ύποπτο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε στο νότιο Μανχάταν κοντά στην Union Square, νέα υπόθεση που δημιουργεί ανησυχίες μετά και το επεισόδιο στην Times Square και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης τόνισε ότι δύο φιάλες υγραερίου βρίσκονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κοντά στον σταθμό του μετρό της πολυσύχναστης πλατείας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ομάδα πυροτεχνουργών έσπευσε στο σημείο. Διεξάγουμε έρευνες», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο αστυνομικός πρόσθεσε πως οι ειδικοί έβαλαν από το παράθυρο ένα ρομπότ στο εσωτερικό του αυτοκινήτου προκαλώντας ισχυρή έκρηξη.

Στο μεταξύ, τα τρία άτομα που συνελήφθησαν την Πέμπτη από την αστυνομία σχετίζονται με τον Φαϊζάλ Σαχζάντ, τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι τοποθέτησε βόμβα στην Times Square της Νέας Υόρκης, και ενδέχεται να τον χρηματοδότησαν, υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ.

«Πρόκειται για ανθρώπους που συνδέονται με τον Σαχζάντ. Προσπαθούμε ακόμη να καθορίσουμε επακριβώς τη φύση αυτής της σχέσης», είπε ο Χόλντερ στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχουν τουλάχιστον μια βάση για να πιστέψουμε ότι ένα από τα πράγματα που έκαναν ήταν να του παράσχουν κεφάλαια», πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι οι αρχές ερευνούν τις δοσοληψίες των συλληφθέντων.

Αστυνομικοί συνέλαβαν πολλά άτομα σε επιχειρήσεις που διεξήγαγαν στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια νέα απειλή για επίθεση.

Επίσης, οι πακιστανικές αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο που είχε διασυνδέσεις με τον Πακιστανό Ταλιμπάν, ο οποίος πιστεύεται ότι βοήθησε τον άνδρα που κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατινάξει αυτοκίνητο-βόμβα στην Times Square της Νέας Υόρκης, όπως γράφει η εφημερίδα The Washington Post.

Ο ύποπτος παρείχε στις αρχές στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι πίσω από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης, που έγινε την 1η Μαΐου, βρίσκεται η οργάνωση Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν του Πακιστάν.

Ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι βοήθησε τον Φαϊζάλ Σαχζάντ, τον Πακιστανο-Αμερικανό που κρατείται στις ΗΠΑ για την απόπειρα επίθεσης στην Times Square, να επισκεφθεί τις περιοχές των φυλάρχων στο Πακιστάν για να εκπαιδευτεί στην κατασκευή βομβών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι αρχές εξετάζουν στοιχεία από τηλεφωνικές επικοινωνίες, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες επικοινωνίες για να βρουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για τις σχέσεις του Σαχζάντ και τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.