Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Στο στόλο, στη Σαλαμίνα ο Ε. Βενιζέλος στο Αιγαίο οι τούρκοι συνέχιζαν τις προκλήσεις

Τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη, οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν άλλη μία πρόκληση στο Αιγαίο προβάλλοντας την αξίωση της κατάθεσης σχεδίων πτήσεων και από ελληνικά μαχητικά στο εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους.

Η εξέλιξη του νέου αυτού περιστατικού άρχισε με την παράβαση του FIR Αθηνών από ένα σχηματισμό οκτώ τουρκικών μαχητικών, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Τα τέσσερα F-16 και τα ισάριθμα F-4, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από τέσσερα ελληνικά Mirage. Κατά την επιστροφή τους ωστόσο τα ελληνικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα το ένα από τα δύο ζεύγη των Mirage, ενώ πετούσε 18 μίλια νοτιοδυτικά των Αντιψαρών και σε ύψος 14.000 ποδών δέχθηκε κλίση μέσω ασυρμάτου από τουρκικό πλοίο. Η φρεγάτα της Άγκυρας ζήτησε ταυτότητα και προθέσεις από τους Έλληνες χειριστές των μαχητικών. Τη στιγμή εκείνη δύο τουρκικά πλοία εκτελούσαν ανθυποβρυχιακή άσκηση.

Τα ελληνικά μαχητικά συνέχισαν κανονικά την πορεία τους. Η νέα τακτική των Τούρκων ωστόσο φαίνεται να παγιώνεται με στόχο αυτό που ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είπε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Να πετούν άοπλα και τα ελληνικά αεροσκάφη εντός του FIR Αθηνών και να καταθέτουν επίσης σχέδια πτήσεως. Το σημαίνει αυτό για τους Τούρκους; Έλεγχος του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.