Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Άνοδο της ισοτιμίας του γουάν ζητά η Σιγκαπούρη

Η Κίνα θα πρέπει να επιτρέψει την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματός της για να βοηθήσει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης, Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι όταν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο πανικός στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, το 2008, είχε νόημα για την Κίνα να ανακόψει την άνοδο του γουάν. Τώρα, είναι προς το συμφέρον της Κίνας να επιτρέψει την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματός της, σύμφωνα με την εκτίμησή του.

«Η ισοτιμία ήταν ένας παράγοντας σταθερότητας σε μία περίοδο που υπήρχε αστάθεια παντού. Θα έπρεπε τώρα να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν από την κρίση, στην οδό της σταδιακής ανατίμησης, επιτρέποντας μία πιο ευέλικτη πολιτική ισοτιμιών; Νομίζω ότι αυτό έχει νόημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταρμάν Σανμουγκαρατνάμ.

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Σιγκαπούρης πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα Κυριακή, αλλά το CNN δημοσιοποίησε αποσπάσματα της.

Ας τονιστεί ότι η Σιγκαπούρη, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΔΝΤ ζητούν από την Κίνα να επιτρέψει την ταχύτερη άνοδο της ισοτιμίας του γουάν.