Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: Αλλάξτε πάλι το ασφαλιστικό – εργασιακό αλλιώς δεν παίρνετε δεύτερη δόση

ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΜΥΡΜΗΚΟΛΕΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ, ΑΡΚΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΟΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ εκεινον ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΤΙΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΤΙΣΤΗ ΤΟΥ.


- Επιστολή-εντολή για αλλαγές από το 2015 αντί του 2018
- Θα δουλεύουμε όλοι 40 χρόνια
- Κατάργηση των συντάξεων χηρείας και ψαλίδι στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων
- Ζητούν νέα αύξηση απολύσεων και μείωση αποζημιώσεων - Στον αέρα οι συλλογικές συμβάσεις
- Ενοποίηση Ταμείων σε τρία χωρίς εξαιρέσεις

Μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα για να πάρουμε δεύτερη δόση του δανείου από Ε.Ε και ΔΝΤ αλλά ήδη η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει. Ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η τρόικα μας επιβάλει την εφαρμογή του ασφαλιστικού από το 2015 και όχι από το 2018 όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Στην επιστολή που εστάλη προς τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδο, επιστρέφοντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πίσω με τις αλλαγές που σχεδόν επιβάλλουν, συνδέουν άμεσα τις αλλαγές αυτές με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Ουσιαστικά, η τρόικα λέει στην κυβέρνηση πως είτε θα δεχθεί τις αλλαγές είτε δεν θα πάρει άλλα χρήματα.

Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων το 2015 και όχι το 2018 και ζητούν πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, ενώ το νομοσχέδιο του κ. Λοβέρδου προβλέπει πλήρη σύνταξη στα 37 χρόνια εργασίας, δηλαδή η πρόταση προσθέτει τρία χρόνια δουλειάς.

Ο κ.Λοβέρδος έκανε αναφορά σε επιστολή που έλαβε από τους ελεγκτές και στην οποία εκτός από την χρονική επίσπευση των αλλαγών μας ζητούν και αυστηροποίηση των μέτρων.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές μας ζητούν:

- Πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 40 χρόνια με ποινή 6% κάθε έτος για όποιον επιθυμεί να βγει νωρίτερα στη σύνταξη
- Μείωση των ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.
- Μείωση των συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων
- Μείωση συντάξεων χηρείας, οι οποίες να μην δίνονται πριν τα 50 έτη και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για κάτω των 65 ετών ενώ «ψαλίδι» μπαίνει και στις συντάξεις χηρείας

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεχθεί τις προτάσεις της τρόικας θα πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να συγχωνευτούν σε τρία μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Επίσης, η τρόικα ζητά μείωση συντάξεων 6% ετησίως για συντάξεις κάτω από τα 65ο έτος της ηλικίας ή με λιγότερο από 40 χρόνια δουλειάς. Αντίθετα, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπει μείωση σύνταξης 6% ετησίως για τους άνδρες κάτω των 65 ετών, για τις γυναίκες κάτω από τα 60 έτη και για τις μητέρες κάτω από τα 55 έτη.

Στο στόχαστρο της τρόικας είναι και οι συντάξεις χηρείας για τις οποίες ζητούν να καταργηθούν κάτω από το 50ο έτος ηλικίας, ενώ το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία αλλαγή στο καθεστώς. Συγκεκριμένα, η τρόικα ζητά να υπάρξουν για τις συντάξεις χηρείας εισοδηματικά κριτήρια για χήρες από το 50ο έως το 65ο έτος της ηλικίας, ενώ μέχρι τώρα στην Ελλάδα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις συντάξεις χηρείας κάτω των 40 ετών.

Ψαλίδι ζητά η τρόικα και στις συντάξεις που εισπράττουν οι άγαμες θυγατέρες και διαζευγμένες του δημοσίου, ενώ το νομοσχέδιο του Λοβέρδου προβλέπει κατάργηση των συντάξεων για άγαμες θυγατέρες από εδώ και στο εξής.

Πάντως, μετά τον βαρύ πέλεκυ στις συντάξεις θα επιστραφούν σε ένα ποσοστό τα δώρα στις συντάξεις για όσους παίρνουν σύνταξη 800 ευρώ αρχής γενομένης από τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έως 800 ευρώ τα Χριστούγεννα θα πάρουν συν 100 ευρώ στο δώρο τους, συν 50 ευρώ στο δώρο Πάσχα και συν 50 ευρώ στο επίδομα αδείας, συνολικά δηλαδή 200 ευρώ.

Σαρωτικές αλλαγές προβλέπονται για τις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τα όσα ζητά η τρόικα.