Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

«Ψαλίδι» στις βουλευτικές αποδοχές εξήγγειλε ο Φ. Πετσάλνικος

Περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών, ύψους 1.500 ευρώ περίπου, αλλά και στις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής, ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε χθες η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, υιοθετώντας την πρότασή του.

Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές, διακόπτεται η παροχή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του δώρου διακοπών, μειώνεται κατά 8% επιπλέον το προβλεπόμενο επίδομα δαπανών οργανώσεως και λειτουργίας του πολιτικού τους γραφείου (είχε ήδη περικοπεί τον Μάρτιο κατά 12%) - ενώ περιορίζεται και κατά 8% επιπλέον και το επίδομα εξόδων κινήσεως (έναντι του 12% που είχε περικοπεί τον Μάρτιο).

«Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών ετησίως θα είναι τουλάχιστον στις 18.000 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες περικοπές για τους βουλευτές φθάνουν τουλάχιστον στα 1.500 ευρώ. Κι αν θέλει κανείς ποσοστιαία να υπολογίσει, είναι κατά τι πάνω από 20%» παρατήρησε ο κ. Πετσάλνικος.

Σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους της Βουλής, περικόπτονται το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το επίδομα δαπανών κίνησης κατά 8% (πέραν της μείωσης κατά 12%, που είχε αποφασιστεί τον προηγούμενο Μάρτιο).

«Σε ό,τι αφορά στο ειδικό επίδομα που καταβάλλεται στους υπαλλήλους της Βουλής από το 1929 ως έκτακτη αποζημίωση και το οποίο τον περασμένο Μάρτιο είχαμε περικόψει κατά 12% για ποσό ανερχόμενο μέχρι τα 1.000 ευρώ και κατά 17% για ποσό που τα υπερβαίνει, τώρα περικόπτεται περαιτέρω κατά 8%. Θυμίζω ότι το επίδομα αυτό, που ως τώρα ήταν αφορολόγητο, θα φορολογείται πλέον σύμφωνα με την απόφαση που πήραμε στις 14 Απριλίου» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Μετά τις περικοπές αυτές και τη φορολόγησή του, το ειδικό αυτό επίδομα μειώνεται κατά 39% για τους χαμηλόμισθους και φθάνει η μείωσή του από τις περικοπές και τη φορολόγησή του έως και το 50% για τα υψηλότερα κλιμάκια των υπαλλήλων» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως οι ανακοινωθείσες αποφάσεις για περικοπές υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, εκτός εκείνων που αφορούν στους υπαλλήλους της Βουλής, για τις οποίες εκφράστηκε η επίσημη αντίθεση τόσο από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από βουλευτές των άλλων κομμάτων.