Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ακυβέρνητα νοσοκομεία φορτώνουν το χρέος

Σοβαρότατο ζήτημα ανακύπτει από την αδυναμία στελέχωσης των Διοικητικών Συμβουλίων των δημόσιων νοσοκομείων -τα περισσότερα τελούν υπό παραίτηση- με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανταπόκριση των νομικών συμβούλων στην πληθώρα δικών, που πραγματοποιούνται και κερδίζονται από τους απλήρωτους προμηθευτές.

Η οικονομική δυσπραγία, αλλά και η διοικητική αναποτελεσματικότητα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ιδιότυπου καθεστώτος ομηρίας, στο οποίο έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία. Βεβαίως, οι προμηθευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συντηρητικές κατασχέσεις, διότι ο νόμος απαγορεύει τέτοιου είδους κατασχέσεις κατά του Δημοσίου. Ωστόσο, πληθώρα υποθέσεων καταλήγουν στα δικαστήρια και εκδικάζονται, ασφαλιστικά μέτρα κατατίθενται εις βάρος των νοσοκομειακών ιδρυμάτων και λαμβάνονται δικαστικές αποφάσεις -ερήμην των νομικών τμημάτων των νοσοκομείων- αφού δεν υφίστανται Διοικητικά Συμβούλια, που θα αναλάμβαναν τη διαχείριση των νομικών ζητημάτων και θα είχαν δικαίωμα εξουσιοδότησης νομικών, ώστε να ενεργήσουν.

Στις δίκες παρίστανται, βεβαίως, οι νομικοί σύμβουλοι των νοσοκομείων. Συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο: Οι πληρωμές προμηθευτών δεν αποφασίζονται από τον εκάστοτε διοικητή, αλλά από τα ίδια τα Διοικητικά Συμβούλια. Στο «Ιπποκράτειο», φερ’ ειπείν, δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις από τον περασμένο Οκτώβριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται από στελέχη των δημοσίων νοσοκομείων πως «ακόμα και αποφάσεις που αφορούν την εκτέλεση και τη συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις, δεν λαμβάνονται, με αποτέλεσμα τελικά ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων να επιβαρύνεται με τόκους υπερημερίας πολλών χιλιάδων ευρώ». Και συνεχίζουν οι καταγγέλλοντες: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτου πλήττουν τα έσοδα που έχει λαμβάνειν το νοσοκομείο από τα ασφαλιστικά ταμεία (πχ ΙΚΑ) ακόμη και τη μισθοδοσία του προσωπικού που τηρείται σε κάποια τράπεζα.

Επιβεβαιώνει ο διοικητής του «Ιπποκράτειου»

Στην αδυναμία πληρωμών, αλλά και στην απουσία του Διοικητικού Συμβουλίου, αποδίδει ο διοικητής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Μπάνης, τις τελεσίδικες αποφάσεις του δικαστηρίου υπέρ των προμηθευτικών εταιρειών. «Οι προμηθευτικές εταιρείες, που κινήθηκαν δικαστικά για να πληρωθούν από το νοσοκομείο, έχουν δικαιωθεί και έχουν στα χέρια τους εντολές κατάσχεσης», αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου. Όπως εξηγεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς δεν μπορεί να κατασχεθεί δημόσια περιουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να πληρωθούν οι μεγάλοι προμηθευτές, πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ωστόσο οι αποφάσεις πληρωμών δεν μπορούν να ληφθούν, καθώς το Διοικητικό συμβούλιο του «Ιπποκράτειου» έχει να συνεδριάσει από τον Οκτώβριο.