Ένα πρωτότυπο πείραμα διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, κατά τη διάρκεια του οποίου άνδρες εθελοντές «μπήκαν» για λίγο σε γυναικεία σώματα, με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας.
Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα «κράνος» εικονικής πραγματικότητας, που επέτρεπε στους άνδρες εθελοντές να βλέπουν και να ακούνε τον κόσμο γύρω τους σαν να ήταν γυναίκες. Όταν κοιτούσαν χαμηλά το «γυναικείο» σώμα τους, μπορούσαν να δουν τα φορέματα που -νόμιζαν ότι- φορούσαν.
Το αίσθημα της «ανταλλαγής» ταυτότητας ήταν τόσο πειστικό, ώστε ξεπερνούσε τη σωματική ταύτιση, καθώς οι άνδρες άρχισαν να αντιδρούν -αντανακλαστικά- στα γεγονότα του εικονικού κόσμου, όπως ακριβώς θα έκανε μία γυναίκα. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν ότι ο νους του ανθρώπου έχει μια πολύ «ρευστή» εικόνα για το σώμα του.
Το πείραμα, που μπορεί να ρίξει φως στο πώς οι άνθρωποι διακρίνουν τους εαυτούς τους από τους άλλους, διενεργήθηκε υπό τον δρ. Mel Slater και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One».
«Αυτή η έρευνα ανοίγει έναν νέο δρόμο στην εικονική πραγματικότητα, καθώς δεν μεταμορφώνει μόνο την αίσθηση του χώρου, αλλά και την αίσθηση του εαυτού» δήλωσε ο δρ. Slater, ο οποίος συνεργάζεται και με το τμήμα επιστήμης των υπολογιστών του University College του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον ερευνητή, «αν μπορούμε να δώσουμε στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση, ότι τα σώματά τους είναι διαφορετικά, τότε τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα δείχνουν πως επίσης επηρεάζεται η συμπεριφορά τους και ο τρόπος που σκέφτονται».
Η έρευνα αναμένεται να βοηθήσει στην κατανόηση ενός από τα σημαντικότερα αινίγματα της νεύρο- επιστήμης που αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει ένα μέρος του σώματός μας από κάτι άλλο στον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον, οι επιστήμονες δείχνουν αισιόδοξοι, καθώς τέτοιου είδους έρευνες μπορεί μελλοντικά να βοηθήσουν ασθενείς που έχουν πληγεί από εγκεφαλικό και άλλα ιατρικές παθήσεις, να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν εκ νέου το σώμα τους.