Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Φονικές πλημμύρες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σερβία.

Στη βόρεια Ουγγαρία περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθώς οι πλημμύρες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου απέκλεισαν χωριά και προκάλεσαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της χώρας.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, αφού δεν έχουμε δει τέτοιες πλημμύρες στις κοιλάδες των (ποταμών) Σαγιό και Χέρναντ από το 1974», είπε η Κσάμπα Κσοντ, εκπρόσωπος της εταιρίας διαχείρισης υδάτινων πόρων στη βόρεια Ουγγαρία. Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας Μίσκολτς στα βορειοανατολικά, ο δήμαρχος επέβαλε έκτακτους περιορισμούς στη χρήση του νερού και οι κάτοικοί της κατασκεύαζαν αυτοσχέδια φράγματα με ξύλα, πέτρες και μπάζα. Ένας άνδρας σκοτώθηκε την Κυριακή στο Μίσκολτς από την κατάρρευση τοιχίου.

Στα βορειανατολικά της Τσεχίας μία 69χρονη είναι το πρώτο θύμα από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Η γυναίκα πνίγηκε από την υπερχείλιση χειμάρρου κοντά στο σπίτι της. Περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά στην περιοχή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι πτώσεις δέντρων και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές στις γραμμές ηλεκτροδότησης, δήλωσε ο Γιάροσλαβ Γιούρκα, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, CEZ.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη νότια Πολωνία, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ένας άνδρας πνίγηκε αργά το βράδυ της Κυριακής όταν έπεσε στο ποτάμι στην πόλη Κοζάροφ, αφού πρώτα έσωσε το γιο του που πνιγόταν. Δύο ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Λέσερ, μία 60χρονη γυναίκα και ένας άνδρας 45 ετών. Περίπου 500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και ακόμα 1.500 αναμένεται να αναγκαστούν να απομακρυνθούν απο τα σπίτια τους, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24. Το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου έκλεισε για τους επισκέπτες λόγω των φόβων πρόκλησης πλημμύρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου του Άουσβιτς. Το μουσείο προετοιμάζεται για την πιθανότητα υπερχείλισης του ποταμού Σόλα, που περνά μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο του πρώην στρατοπέδου, όπου βρίσκονται η πλειονότητα των αρχείων, οι εκθέσεις και η διοίκηση του μουσείου.

Επίσης, κακοκαιρία με σφοδρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας έπληξε το προηγούμενο διήμερο την Κροατία, αφήνοντας ζημιές στο πέρασμά της από πολλές περιοχές της χώρας. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κροατίας, κοντά στο Μπιέλοβαρ, ανεμοστρόβιλος ξήλωσε στέγες σπιτιών, ξερίζωσε κορμούς δένδρων και προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος. Στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ από την κακοκαιρία ξεριζώθηκαν δένδρα και έπεσαν σε αυλές σπιτιών και αυτοκίνητα, προκαλώντας ζημιές και έπεσαν βιτρίνες καταστημάτων. Στην πόλη Βούκοβαρ έπεσε ολόκληρη πρόσοψη πρόσφατα ανακαινισμένου οκταώροφου κτιρίου πάνω σε αυτοκίνητο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι, ευτυχώς, δεν κινδύνευσε κανείς, καθώς ήταν πέντε τα ξημερώματα και δεν κυκλοφορούσαν κάτοικοι της πόλης στο δρόμο.

Από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις, γεωργικές καλλιέργειες πλημμύρισαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Στην περιοχή αυξήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας για προστασία από τις πλημμύρες. Λόγω των βροχοπτώσεων υπερχείλισε ο ποταμός Τσέτινα στη Δαλματία, όπου πλημμύρισαν σπίτια και στην περιοχή Πλότσα βρέθηκαν κάτω από το νερό 250.000 αμπέλια. Σε άνοδο είναι η στάθμη των υδάτων των ποταμών Σάβα και Κούπα και των παραποτάμων τους. Η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε τους θαυμαστές του συγκροτήματος «Metallica» να τους απολαύσουν στην προγραμματισμένη για την Κυριακή συναυλία, στο Ζάγκρεμπ.