Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Αεροπορική τραγωδία με 159 νεκρούς - Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων

Συνετρίβη αεροπλάνο με 166 επιβαίνοντες. Βρέθηκε το μαύρο κουτί. Παιδάκι που είχε ανασυρθεί ζωντανό υπέκυψε στα τραύματά του

Ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο συγκαταλεγόταν στους οκτώ επιζήσαντες του αεροπορικού δυστυχήματος στην πόλη Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας, υπέκυψε δυστυχώς στα τραύματά του, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία.

Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, στην πτήση επέβαιναν εξαμελές πλήρωμα και 160 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 137 ενήλικες, εννέα παιδιά και τέσσερα βρέφη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όλοι οι επιβάτες ήταν οι Ινδοί και στην πλειονότητά τους μετανάστες που εργάζονταν στο Ντουμπάι.

Ο πιλότος του αεροσκάφος ήταν Βρετανός σερβικής καταγωγής, ονόματι Ζ. Γκλούσικα, ο οποίος εργαζόταν για την Air India εδώ και δύο χρόνια και φέρεται να ήταν ιδιαίτερα πεπειραμένος.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής αεροπλοΐας, κατά την επικοινωνία του με τον πύργο ελέγχου ο πιλότος δεν ανέφερε τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος, ενώ η "ορατότητα ήταν στα έξι χιλιόμετρα την στιγμή κατά την οποία το αεροσκάφος πλησίασε για την προσγείωση, κάτι που χαρακτηρίζεται περισσότερο από ικανοποιητική". Απαντήσεις στα ερωτήματα για το τραγικό δυστύχημα αναμένεται να δώσει το μαύρο κουτί που βρέθηκε στα συντρίμμια.

Κατά την προσγείωσή του στην Μπανγκαλόρ τις 6:30 π.μ. του Σαββάτου (τοπική ώρα, 4:00 ώρα Ελλάδας), το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Βοeing 737 της Air India Express προερχόμενο από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πλαγιολίσθησε στον διάδρομο προσγείωσης και εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να συντριβεί σε κοντινή δασώδη περιοχή. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό νεκροί είναι οι 159 από τους 166 επιβαίνοντες.

Μαρτυρίες

"Το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο. Πήδηξα έξω από το αεροπλάνο μόλις έπεσε. Είδα κι άλλους δύο να βγαίνουν", δήλωσε από το νοσοκομείο σε τηλεοτπικό σταθμό ένας από τους επιζήσαντες.

Ένας άλλος δήλωσε, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, ότι άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο τη στιγμή που το αεροσκάφος άγγιξε το έδαφος. "Τότε το αεροσκάφος ξέφυγε από την πορεία του και πήγε κατευθείαν πάνω στα δέντρα και η καμπίνα γέμισε καπνό. Παγιδεύτηκα ανάμεσα στα καλώδια, αλλά κατάφερα να βγω. Τα χέρια, το πρόσωπο και τα πόδια μου έχουν καεί", πρόσθεσε το θύμα.

"Η πτήση είχε ήδη προσγειωθεί. Στην περιοχή έπεφτε ψιλόβροχο. Το αεροσκάφος ντελαπάρησε", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας σε τηλεοτπικό σταθμό. "Ύστερα απ' αυτό έπιασε φωτιά. Κάτοικοι της περιοχής, όλοι εδώ, έτρεξαν να βοηθήσουν", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα NDTV και Times Now δείχνουν συντρίμμια του αεροσκάφους, με την καμπίνα επιβατών κατεστραμμένη, καπνούς πάνω από τμήματα της ατράκτου και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά."Το αεροσκάφος έσπασε σε κομμάτια και μετά τυλίχθηκε στις φλόγες. Υπάρχει πυκνός καπνός", δήλωσε ο Γκοπάλ Χοσούρ, αξιωματικός της αστυνομίας στη Μανγκαλόρ. Ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας μεταβαίνει στο σημείο της καταστροφής.