Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Εθνική Τράπεζα... χωρίς Ελλάδος!

Όταν μας το είπαν, κατ’ αρχήν δυσκολευτήκαμε να το πιστέψουμε. Όσο για τη σκοπιμότητα; Απλά, δεν την κατανοούμε. Θεώρησαν κάποιοι από εμάς όμως ότι ήρθε η στιγμή να προμηθευτούν ένα αεροπορικό εισιτήριο one-way για οπουδήποτε. Αυτό, γιατί η Ελλάδα, μάλλον δεν γουστάρει πια τον ίδιο τον εαυτό της. Η Εθνική Τράπεζα αφαιρεί από την ονομασία, το λογότυπο και τις πινακίδες των υποκαταστημάτων της το «… της Ελλάδος». Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μας λένε υπάλληλοι της ιστορικής τράπεζας. Θα είναι σκέτα-νέτα, Εθνική Τράπεζα.

Εθνική ποιανού έθνους; Πολλοί θα αναρωτηθούν στη διεθνή κεφαλαιαγορά, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους που έχουν καταστήσει τον εθνομηδενισμό κυρίαρχη αξία τους.

Έχουν πάρει φόρα λοιπόν οι του ΠΑΣΟΚ και δεν θα σταματήσουν, αν δεν εξαλείψουν όλα τα συστατικά στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας. Τόσο μίσος και τόση χολή κατά όσων συνιστούν την ιδιοπροσωπία μας, είναι όντως πρωτοφανή και ανεξήγητα, ακόμα και με τους πλέον διεθνιστικούς και μηδενιστικούς όρους.

Δεν θυμάμαι αν είχε καταργηθεί ο όρος Ρωσία επί Στάλιν στην ΕΣΣΔ. Θυμάμαι όμως ότι στις δύσκολες ώρες που ακολούθησαν την εισβολή του Άξονα, ο αιμοσταγής «πατερούλης» θυμήθηκε την ρωσική Εκκλησία και ό,τι άλλο από την Αγία Ρωσία άγγιζε την ψυχή του μέσου πολίτη. Απλά, για να τον εμψυχώσει. Εδώ στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, κάποιος θα περίμενε να μην αποδομούνται τα εθνικά μας σύμβολα, αλλά αντίθετα να χρησιμοποιούνται και να λειτουργούν συσπειρωτικά. Όμως, φευ… Για το ΠΑΣΟΚ μιλάμε άλλωστε.

Στην Ελλάδα, έχουμε την «ικανότητα» να κάνουμε πάντα το αντίθετο απ’ ό,τι απαιτούν οι συγκυρίες, απ’ ό,τι πρέπει. Η στενοκεφαλιά μας ώρες-ώρες, δεν έχει όρια. Γιατί στη ζωή πολλές φορές, παραμερίζονται δόγματα και ιδεοληψίες και υπάρχουν και πρέπει. Και μάλιστα, κάνουμε το λάθος πεισματικά και δογματικά.

Η Εθνική Τράπεζα είναι ένας κολοσσός, ακόμα και για τα παγκόσμια πρότυπα, που στηρίζει τον οικονομικό βίο της χώρας. Ο συνειδητός αφελληνισμός του, δεν θα προσφέρει τίποτα σε κανέναν, αλλά αντίθετα, θα του στοιχίσει πολύ σε κύρος, αξιοπιστία και κοινωνικό κεφάλαιο. Όσοι προέβησαν στην απάλειψη του όρου «…της Ελλάδος» από την ονομασία της τράπεζας, πρόσφεραν πολύ κακή υπηρεσία στην πατρίδα, στην κοινωνία και στον οικονομικό μας βίο.

Έτσι λοιπόν, μετά το «Εθνικής Παιδείας» που έγινε «Παιδείας», το Μακεδονίας-Θράκης που υποβιβάστηκε σε ένα απλό υφυπουργείο, το σίριαλ της εθνομηδενιστικής επίθεσης στα σύμβολα, συνεχίζεται. Το «Εθνικής Άμυνας» γλίτωσε προς το παρόν… Στις άλλες χώρες της Ευρώπης, η εθνική ταυτότητα ενισχύεται. Εδώ βάλλεται και δη από αυτούς που θα έπρεπε να την προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού.

Δεν τα έχουμε δει φυσικά όλα τα επεισόδια ακόμα. Πολλά, χάνονται μέσα στην επικαιρότητα, στις κατηγορίες κατά επωνύμων για φοροδιαφυγή και στα περί κρίσης. Όμως εμείς είμαστε εδώ, παρακολουθούμε και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Και δεν σκοπεύουμε να το βουλώσουμε.