Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Αυξήσεις στον προϋπολογισμό των ευρωβουλευτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αυξήσει κατά 1.500 ευρώ (αύξηση 8,5%) το μηνιαίο προϋπολογισμό των 736 ευρωβουλευτών για την πληρωμή των συνεργατών τους, όπως δήλωσε την Πέμπτη μία εκπρόσωπος Τύπου.

Αυτή η αύξηση, που εγκρίθηκε την Τετάρτη από τους ευρωβουλευτές στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου του 2010, θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα, αφού έχει ήδη εγκριθεί από τις χώρες μέλη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πληρωμή των βοηθών των ευρωβουλευτών θα φτάσει έτσι τα 19.040 το μήνα για κάθε ευρωβουλευτή, τα οποία προστίθενται στα 7.400 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίο μισθό ο κάθε βουλευτής και τα 290 ευρώ την ημέρα που παίρνουν οι βουλευτές για την παρουσία τους στις συνεδριάσεις στο Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, το ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τις 27 χώρες μέλη να εγκρίνουν για τον επόμενο χρόνο μία νέα αύξηση, ύψους επίσης 1.500 ευρώ, του φακέλου που προορίζεται για τους βοηθούς των ευρωβουλευτών.

Μία εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου παρατήρησε ότι αυτές οι αυξήσεις μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές ανέλαβαν νέα καθήκοντα από τότε που τέθηκε σε ισχύ Συνθήκη της Λισαβόνας. «Υπάρχει επιπλέον δουλειά, διότι υπάρχουν περισσότερα θέματα για τα οποία το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφανθεί», εξήγησε η ίδια. Αυτή δε την άποψη έχει η πλειονότητα των ευρωβουλευτών.

«Όμως για το 2011 είμαι κατά μίας επιπλέον αύξησης, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στην παρούσα οικονομική κατάστασης», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων Χέλγκα Τρίπελ.