Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Εθνική Τράπεζα: Πρόβλεψη για μείωση 75% στα κέρδη το α΄τρίμηνο, μέχρι να την αγοράσει κι αυτήν, όπως όλες, η World Bank

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μείωση 75% των καθαρών κερδών της για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, στα 80 εκατ. ευρώ καθώς η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας οδηγεί σε επιβράδυνση των χορηγήσεων ελληνικής οικονομίας οδηγεί σε επιβράδυνση των χορηγήσεων και αύξηση του κόστους χρηματοδότησης στον κλάδο.

Οι εκτιμήσεις εννέα αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για τα καθαρά κέρδη του ομίλου κυμάνθηκαν από 50,4 εκατ. ευρώ έως 127 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα τόκων αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 6% στα 1 δις ευρώ.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και η αύξηση των επισφαλειών πλήττει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια του ομίλου εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες κατά 39% περίπου στο πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 327 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα έχει παρουσία σε Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και Αίγυπτο.

Η μετοχή της Τράπεζας έχει υποχωρήσει 44% από τις αρχές του έτους, σημειώνοντας υποαπόδοση σε σχέση με τον γενικό δείκτη που το ίδιο διάστημα έχει σημειώσει απώλειες 28%.

Οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται 6,6 φορές περίπου τα εκτιμώμενα για το 2010 κέρδη έναντι μέσου πολλαπλασιαστή 12 για τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της.