Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Προάγγελος απολύσεων από το δημόσιο η cosmote

Μια αναδιάρθρωση που θα στοιχίσει θέσεις εργασίας 120 υπαλλήλων στην πιο κερδοφόρα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, στο όνομα της κερδοφορίας της Deutsche Telekom, εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διεύθυνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μ. Τσαμάζ.

Από εγκύρους κύκλους η κίνηση αυτή θεωρείται προάγγελος απολύσεων στον στενό δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα ένα τελευταίο τεστ για τις κοινωνικές αντιδράσεις όπως ακριβώς έγινε και στην δεκαετία του 90 όταν πάλι ο ΟΤΕ ξεκίνησε την διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Κατά τα άλλα, όμως, παρότι στον όμιλο ΟΤΕ επιχειρείται να εξοικονομηθεί και το τελευταίο ευρώ από αμοιβές προσωπικού, η διοίκηση Τσαμάζ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις αμοιβές της Siemens!

Η χθεσινή ήταν η ημέρα των περικοπών στον όμιλο του ΟΤΕ:

Στη μητρική εταιρεία εύλογα «ψαλιδίσθηκαν» διάφορα επιδόματα που αποτελούν κατάλοιπα άλλων εποχών (όπως το επίδομα προθέρμανσης μηχανής οχημάτων) και καθιερώθηκε 40ωρο εβδομαδιαίας απασχόλησης, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση 32 εκατ. ευρώ ετησίως.
n Στη θυγατρική Cosmote, όμως, που είναι η πλέον κερδοφόρα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, προκάλεσε αίσθηση η απόφαση του κ. Τσαμάζ για την απόλυση 120 υπαλλήλων, με αρκετά «γενναιόδωρα» πακέτα αποζημίωσης, που καλύπτουν αποδοχές 1-3 ετών και περιλαμβάνουν τη συνέχιση ορισμένων παροχών και μετά την απόλυση (ασφάλιση υγείας, κάλυψη δαπάνης φύλαξης τέκνων κ.α.).

«Η παρατεταμένη ύφεση, ο ισχυρός ανταγωνισμός και το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν προκαλέσει δραματική συρρίκνωση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Cosmote, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις απολύσεις, που ακούγονται εντελώς… παράφωνες, σε μια εταιρεία με την οικονομική ισχύ της Cosmote, η οποία ακόμη και μέχρι πρόσφατα δαπανούσε τεράστια ποσά για την εξαγορά μετοχών της Γερμανός ή για τη ρουμανική Zapp.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΟΜΕ-ΟΤΕ στις απολύσεις, ενώ η ΓΣΕΕ εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, εκφράζοντας «την έντονη και ριζική διαφωνία της στην απόφαση της διοίκησης της COSMOTE να πραγματοποιήσει 120 απολύσεις, σε μια εταιρεία που ελέγχεται κατά πλειοψηφία απ’ την D.Telecom και το Ελληνικό Δημόσιο και υποτίθεται ότι έχει αυξημένη κοινωνική ευθύνη».

«Η διοίκηση της COSMOTE και ο κος Τσαμάζ ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας και αναλγησίας, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα εταιρία κινητής τηλεφωνίας, με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα και τη χαμηλότερη μισθολογική δαπάνη, σε επίπεδο Ε. Ένωσης», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και επισημαίνει με νόημα, ότι το «ψαλίδι» των περικοπών δεν έχει φθάσει στα υψηλότερα κλιμάκια του ΟΤΕ: «Οι απολύσεις αυτές υποτίθεται ότι αποφασίζονται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους στο οποίο όμως αθροίζονται οι πλουσιότατες και προκλητικότατες αμοιβές, τα bonus, τα stock options και οι ειδικές παροχές των επιτελικών και διευθυντικών στελεχών της εταιρίας, για τα οποία δεν γίνεται καμιά περικοπή και συζήτηση».

Η ΓΣΕΕ ζητεί παρέμβαση της κυβέρνησης ως βασικού μετόχου του ομίλου ΟΤΕ, αλλά και του υπουργείο Εργασίας, «για να επιβάλλουν άμεσα την ανάκληση αυτής της παράνομης και αντικοινωνικής απόφασης των ομαδικών απολύσεων στη COSMOTE». Και προειδοποιεί, ότι «σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις των εργαζόμενων θα είναι άμεσες και δυναμικές».
Αμέριστη ευαισθησία για… την Siemens

Στα θέματα των δαπανών του προσωπικού η διοίκηση του κ. Τσαμάζ μπορεί να δείχνει αυστηρότητα που αγγίζει τα όρια της αναλγησίας, όπως σημειώνει και η ΓΣΕΕ, αλλά έναντι της Siemens ο κ. Τσαμάζ εμφανίζεται ιδιαίτερα «φιλικός», χαρακτηρίζοντας εύλογα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τον ΟΤΕ στη γερμανική εταιρεία και τους λοιπούς «εθνικούς προμηθευτές» για τις συμβάσεις συντήρησης δικτύου, που έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών για απιστία κατά του Π. Βουρλούμη και του πρώην τεχνικού διευθυντή του ΟΤΕ, Γ. Ιωαννίδη.

Στις οικονομικές καταστάσεις του ΟΤΕ για το 2010, τις πρώτες που φέρουν την υπογραφή του κ. Τσαμάζ, η διοίκηση του Οργανισμού σπεύδει να εκδώσει τη δική της… αθωωτική απόφαση για τον κ. Βουρλούμη, πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη! Όπως σημειώνεται, «ο ΟΤΕ έχει ενσωματώσει μια μελέτη ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή μέσα στην τιμολόγηση των σχετικών συμβάσεων και βάσει των ευρημάτων αυτής της μελέτης εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι κατηγορίες είναι χωρίς βάση».

Αυτή η… κομψή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, υπέρ του κ. Βουρλούμη και, εμμέσως, υπέρ της Siemens καταγράφεται λίγες μόνο ημέρες πριν προσέλθουν οι κ.κ. Βουρλούμης και Ιωαννίδης ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου, για να υποστηρίξουν την έφεσή τους, κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη. Ο κ. Τσαμάζ και οι συν αυτώ, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης Βουρλούμη, την οποία το σημερινό κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση κατακεραύνωνε (!), φαίνεται ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αθώωση του τέως διευθύνοντος συμβούλου.

Μάλιστα, αρκούνται σε μια έκθεση ορκωτών για να εκδώσουν το δικό τους «απαλλακτικό βούλευμα», παρότι στο παρελθόν ορκωτοί ελεγκτές ήταν πάλι αυτοί που με εντολή Βουρλούμη είχαν βρει ότι δεν υπήρξαν υπερτιμολογήσεις από την Siemens στην εκτέλεση των προγραμματικών συμφωνιών. Και με βάση μια απλή έκθεση ορκωτών, ο κ. Τσαμάζ απαξιώνει εμμέσως μια έρευνα της Δικαιοσύνης, που κρατά από το 2005 και, αν μη τι άλλο, δεν περιορίζεται στα ευρήματα ενός λογιστικού ελέγχου.

Μάλιστα, η στάση του κ. Τσαμάζ προκαλεί εντύπωση για έναν ακόμη, σοβαρό λόγο: αν παρ’ ελπίδα ο κ. Βουρλούμης τελικά καταδικασθεί για απιστία, ο ΟΤΕ θα είχε μια θαυμάσια νομική βάση, προκειμένου να ζητήσει αποζημιώσεις από τηνSiemens για τα υπερβολικά τιμήματα των συμβάσεων συντήρησης δικτύου. Πώς, όμως, θα νομιμοποιήσει τέτοια αξίωση, όταν η ίδια η διοίκηση του Οργανισμού την αποδυναμώνει εκ των προτέρων, κρίνοντας ότι οι κατηγορίες κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου είναι αβάσιμες;

Φαίνεται, μάλλον, ότι ο κ. Τσαμάζ δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να εκπέμψει έστω και ένα συμβολικό «σήμα», ότι το «πάρτι» των προμηθευτών στον ΟΤΕ έχει τελειώσει. Προς τι, άλλωστε, αφού μπορεί να επιτύχει θαυμάσια την εξοικονόμηση πόρων που χρειάζεται σε αυτές τις δύσκολες εποχές ο ΟΤΕ, «πετσοκόβοντας» μισθούς εργαζομένων;