Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ιχνη ραδιενέργειας σε γάλα στις ΗΠΑ

Πολύ χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν σε δείγμα γάλακτος από την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών οι οποίες παράλληλα διαβεβαιώνουν τους καταναλωτές ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ [FDA], ανακοίνωσε ότι τέτοιου είδους ευρήματα αναμένονται και τις επόμενες ημέρες λόγω της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας αναμένεται να πέσουν σχετικά γρήγορα.

Ραδιενέργεια εντοπίστηκε σε δείγμα γάλακτος από την πόλη Σποκέιν της Ουάσιγκτον, πάνω από 300 μίλια ανατολικά των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού.


Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου 131 τα οποία ήταν 5.000 χαμηλότερα των επιπέδων ανησυχίας που έχει θέσει η FDA, ακόμη και για παιδιά και βρέφη.

«Ραδιενέργεια βρίσκεται παντού γύρω μας στην καθημερινή μας ζωή, και αυτά τα ευρήματα είναι ένα μικροσκοπικό ποσό σε σύγκριση με αυτό στο οποίο εκτίθεται καθημερινά ο κόσμος», δήλωσε η Πατρίτσια Χάνσεν, επιστημονικός σύμβουλος της FDA. «Ένα άτομο μπορεί να εκτεθεί σε χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας κάνοντας ένα αεροπορικό ταξίδι μέσα στη χώρα, βλέποντας τηλεόραση, ακόμη και από υλικά οικοδομής», πρόσθεσε.

Πάντως, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν το επίπεδο εθνικών ελέγχων του γάλακτος και του πόσιμου νερού.