Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σε κλοιό ο χλίχλης υπουργός που -παλιά- δεν είχε να πληρώσει ούτε τον καφέ του. Τώρα έγινε χλιδάτος με ....178 εκ. €

Στα... ίχνη του πρώην «γαλάζιου» υπουργού που φέρεται να έχει καταθέσεις 178.000.000 ευρώ σε λογαριασμό στην Ελβετία βρίσκεται η Βουλή, αφού με ομόφωνη απόφαση που έλαβε χθες η αρμόδια Επιτροπή ελέγχου οικονομικών των κομμάτων και των «πόθεν έσχες» των βουλευτών εξουσιοδότησε τον πρόεδρό της Βαγγέλη Αργύρη να ζητήσει από το ΣΔΟΕ τα πλήρη στοιχεία του κατόχου του επίμαχου λογαριασμού με αυτό το ιλιγγιώδες ποσό.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής μάλιστα οι βουλευτές-μέλη της -σύμφωνα με πληροφορίες- έλεγαν ότι «η απαξίωση του πολιτικού κόσμου πρέπει να σταματήσει και ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος γι' αυτό. Πρέπει -αν όντως υπάρχουν- τα στοιχεία του πρώην υπουργού να βγουν στο φως» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι στη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών της επιτροπής «έπεσαν» στο τραπέζι και συγκεκριμένα ονόματα πρώην «γαλάζιων» υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens και ενδεχομένως να είναι ένας από αυτούς ο ιδιοκτήτης του ελβετικού λογαριασμού.

Το αίτημα του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής προς το ΣΔΟΕ θα συνταχθεί αμέσως και αναμένεται η απάντηση του επικεφαλής του Σώματος, Γ. Καπελέρη. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, το Σώμα «δεν εξετάζει τέτοια περίπτωση».

Ωστόσο είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι κανείς επισήμως από την πλευρά του ΣΔΟΕ δεν διέψευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες όταν το θέμα έγινε γνωστό και πήρε διαστάσεις.

Νωρίτερα τα μέλη της επιτροπής Θ. Μπούρας (ΝΔ), Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Β. Αποστολάτος (ΛΑ.Ο.Σ.) και Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) αξιολόγησαν τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών και του ΣΔΟΕ σχετικά με τις ταυτοποιήσεις των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και των τραπεζικών λογαριασμών 10 πρώην υπουργών που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens, αίτημα που είχε κατατεθεί από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Β. Αργύρης είπε ότι ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις από τους ορκωτούς λογιστές και τις τράπεζες σχετικά με τα στοιχεία των λογαριασμών των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη και του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, τα οποία -όπως τόνισε- ήταν ελλιπή.

Για τους υπόλοιπους οκτώ πρώην υπουργούς και συγκεκριμένα τους κ. Γ. Βουλγαράκη, Μ. Λιάπη, Χρ. Μαρκογιαννάκη, Β. Πολύδωρα, Χρ. Βερελή, Ν. Χριστοδουλάκη, Τ. Μαντέλη και Γ. Παπαντωνίου έχουν γίνει οι απαραίτητες ταυτοποιήσεις και αναμένεται τα αποτελέσματα των ελέγχων να περιληφθούν στο πόρισμα της επιτροπής όταν έρθουν σε γνώση της τα συμπληρωματικά στοιχεία και των δύο πρώην υπουργών.

Γ. Αλογοσκούφης
Κάνει λόγο για συμψηφισμό

Απάντηση στην απόφαση της επιτροπής να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία για τους λογαριασμούς του πρώην υπουργού της ΝΔ έδωσαν αργά χθες το βράδυ κύκλοι του Γ. Αλογοσκούφη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού». Οπως ανέφεραν, «τα στοιχεία του πόθεν έσχες του κ. Αλογοσκούφη είναι κατατεθειμένα διαχρονικά με ακρίβεια και δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων». «Αλλωστε», καταλήγουν οι συνεργάτες του κ. Αλογοσκούφη, «ο πρώην υπουργός έχει δώσει όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του».