Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ανησυχία για ταραχές στην Κίνα

Τα επίσημα όργανα της κινεζικής κυβέρνησης επανέλαβαν με αυξημένη δριμύτητα σήμερα τις επικρίσεις τους στις διάφορες προσκλήσεις από διάφορες ιντερνετικές πηγές προς τον πληθυσμό για διαδηλώσεις, κατά τα πρότυπα των αραβικών εξεγέρσεων, υποστηρίζοντας πως εκείνο που είναι σημαντικό είναι η σταθερότητα της χώρας.

Χθες, η επίσημη εφημερίδα της κινεζικής πρωτεύουσας Μπεϊζίνγκ Ριμπάο (Εφημερίδα του Πεκίνου) είχε προειδοποιήσει επίσης τον πληθυσμό να απόσχει από τέτοιου είδους ενέργειες.

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να παραδεχθούμε πως ο κόσμος, εξημμένος από απώτερα κίνητρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν διάφορα μέσα για να ενθαρρύνουν την <πολιτική του δρόμου>», τονίζει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Νεανική Ημερησία του Πεκίνου.

«Χρησιμοποιούν το Ιντερνέτ για να χαλκεύσουν και να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες, να προκαλέσουν παράνομες συγκεντρώσεις προκειμένου να εισάγουν στην Κίνα το χάος της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και να σπείρουν την σύγχυση στη χώρα», τονίζει η εφημερίδα.

Το δε όργανο του ΚΚ στη Σαγκάη Ζιεφάνγκ Ημερησία, επαναλαμβάνει την ίδια επιχειρηματολογία και καλεί τους αναγνώστες της να «διατηρήσουν την κοινωνική αρμονία και σταθερότητα(…) ως κόρη οφθαλμού».

Οι Κινέζοι, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καλούνται από ιντερνετικούς τόπους που λειτουργούν στο εξωτερικό να συγκεντρώνονται ειρηνικά κάθε Κυριακή και χωρίς να διαδηλώνουν ανοικτά, σε διάφορες τοποθεσίες στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις έχουν παρεμποδίσει τη διεξαγωγή τέτοιου είδους συγκεντρώσεων, ιδίως στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.

Οι αρχές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να λάβει η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αύξηση της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους πτωχούς στην Κίνα.