Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σχέδιο Chavez για τη Λιβύη

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Λιβύη, καθώς την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί κατά τους επικεφαλής τους πανηγυρίζουν την επιτυχή απόκρουση της επιχείρησης των πραιτοριανών του Καντάφι να επανακαταλάβουν το βασικό πετρελαϊκό λιμάνι της Μπρέγκα, είναι σε εξέλιξη μια διπλωματική (φίλα προσκείμενη προς τον Καντάφι) προσπάθεια για την ειρηνική έξοδο από την κρίση.


Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να κάνει αποδεκτό το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, το οποίο έχει ήδη αποδεχθεί ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, το σχέδιο Τσάβες, που τη δεδομένη στιγμή είναι ίσως το μοναδικό που μπορεί να συζητηθεί τόσο από τον Καντάφι όσο και από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, προβλέπει την αποστολή στη Λιβύη επιτροπής από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να βρεθεί μια διαπραγματεύσιμη λύση στην κρίση.

Η πρόταση Τσάβες, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, είναι το μοναδικό σχέδιο που αφήνει περιθώρια στη διπλωματία, καθώς όλες οι άλλες προτάσεις που ακούγονται, τόσο στον Ο.Η.Ε. όσο και στα δυτικά Υπουργεία Εξωτερικών, αφορούν κυρίως σε κυρώσεις κατά του Καντάφι ή ένα είδος στρατιωτικής εμπλοκής, όπως επί παραδείγματι η εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ώστε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών.

Ψέματα και αλήθειες για τη Λιβύη

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να ενεργήσει, αφού δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς τα έως τώρα λεγόμενα για ακραίες πράξεις του στρατού απέναντι στους αντικαθεστωτικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε προς την επιτροπή της Γερουσίας τις πληροφορίες που διαρρέουν πολλά μέσα ενημέρωσης, ότι η αεροπορία του Καντάφι βάλλει κατά αμάχων.

Πλέον ακούγονται οι πρώτες φωνές, που αναφέρουν ότι ο Καντάφι βομβάρδισε μεν με μαχητικά, αλλά όχι αμάχους ή θέσεις ανταρτών, παρά μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για να μην πέσει ο βαρύς οπλισμός στα χέρια των επαναστατημένων αντικαθεστωτικών.

Για παράδειγμα, η Μόσχα αντιδρά στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς δεν δέχεται ότι υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία για αεροπορικές επιδρομές λιβυκών μαχητικών κατά αμάχων.

Εν τω μεταξύ, ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε διαδοχικές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αρνείται καθολικά να παραιτηθεί, επικαλούμενος το πολιτικό καθεστώς της Λιβύης, που δεν ορίζει πρόεδρο, παρά μόνο λαϊκές συνελεύσεις, που καθορίζουν την πορεία της χώρας.

Ταυτόχρονα, προειδοποιεί για αγώνα μέχρις εσχάτων, εάν υπάρξει οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μίλησε για νέο Βιετνάμ, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.

Από την άλλη βεβαίως, το δεδομένο αυτή τη στιγμή στη ευρύτερη περιοχή της Λιβύης, τόσο δηλαδή στα εδάφη που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί όσο και σε αυτά που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, είναι ένα και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η έως τώρα βία -σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτη- έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και έχει οδηγήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην προσφυγιά.

Ήδη από την αρχή των εχθροπραξιών, δεκάδες χιλιάδες ξένοι, οι περισσότεροι εξ αυτών Αιγύπτιοι, συνωστίζονται στα σύνορα με την Τυνησία, προσπαθώντας να φύγουν από τη Λιβύη.

Τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα πάνω από 75.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 40.000 περιμένουν την έξοδό τους από τη χώρα.

Ταυτόχρονα, το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. προειδοποιεί για πιθανή μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στο εσωτερικό της Λιβύης, εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, απόρροια της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.