Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη

►14:15 Περίπου 800 Τουαρέγκ από τον Νίγηρα, το Μάλι, την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο, έχουν στρατολογηθεί από τον Καντάφι, σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών ασφαλείας της Νιγηρίας και του Μάλι στο Associated Press.

►14:10 Δεν δέχονται οι εξεγερμένοι της Λιβύης την πρόταση Τσάβες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Βεγγάζη Χόντα Αμντέλ Χαμίντα. "Η μόνη μεσολάβηση που θα δεχτούν οι εξεγερμένοι θα είναι η αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι, της οικογένειας και του περιβάλλοντός του. Δεν είναι πλέον καιρός για διάλογο", ανέφερε.

►14:00 Το Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων σκοπεύει να ζητήσει από τον ΟΗΕ να βομβαρδίσει τις μισθοφορικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται το Αλ Αραμπίγια.

►13:50 ΙΤΑΛΙΑ: Στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 50.000 άτομα, αποφάσισε να δημιουργήσει η ιταλική κυβέρνηση στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλφρέντο Μάντικα. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει να περιορίσει τις συνεχείς αφίξεις λαθρομεταναστών στο μικρό νησί Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο προσφύγων, μπορεί να ονομασθεί «Villaggio Italia» (Χωριό Ιταλία), και εκτός από Λίβυους πρόσφυγες, θα φιλοξενήσει και Αιγύπτιους.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι «μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν, πρόκειται να αποπλεύσει με προορισμό τη Βεγγάζη πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα».

►13:20 ΒΕΛΓΙΟ: Το Βέλγιο θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη, την οποία θα δώσει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος υπουργός Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ.

►13:15 Ε.Ε.: Σε Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καλεί η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον του υπουργούσε Εξωτερικών της ΕΕ, στις 10 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την κρίση στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή. «Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι η αξιολόγηση των τελευταίων πρόσφατων εξελίξεων στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου, για τη Λιβύη», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κάθριν Άστον.

►12:53 Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ερευνα για διάπραξη «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και για «μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού» εις βάρος 10-15 Λίβυων αξιωματούχων, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ElPais. Ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανόν να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Ο εισαγγελέας πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Χάγη στις 14.00 ώρα Ελλάδος κατά την οποία θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τα ονόματα των αξιωματούχων και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την κατάσταση στη Λιβύη, αποφάσισε το περασμένο Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

►12:35 ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επέμβαση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη, αναφέρουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

►12:20 ΝΑΤΟ: To NATO δεν προβλέπεται να επέμβει στη Λιβύη, όμως προετοιμάζεται "για κάθε ενδεχόμενο", δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

►11:15 Μαχητικά αεροσκάφη της Λιβύης βομβάρδισαν, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, την πόλη Μπρέγκα. Όπως έχει γίνει γνωστό οι επιθέσεις είχαν ως στόχο τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου. Βομβαρδίστηκαν και θέσεις ανταρτών στην πόλη Αζνταμπίγια, όπου σύμφωνα με το BBC σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Αναφορές υπάρχουν για ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που ετοιμάζουν επίθεση έξω από την περιοχή Ρας Λανούφ, κοντά στη Μπρέγκα, όπου επίσης υπάρχει ένας τερματικός σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου. Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση.

►10:07 ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΙΡΑΝ: Δύο πλοία του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, που διέπλευσαν την Διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο, αναμένεται να φθάσουν στην Ερυθρά Θάλασσα αργότερα σήμερα. Σύμφωνα με πηγή της Διώρυγας του Σουέζ, "τα δύο ιρανικά πλοία εισήλθαν στη Διώρυγα του Σουέζ στις 04:00 π.μ. (02:00 GMT) από την βόρεια είσοδο της Μεσογείου και κατευθύνονται προς την Ερυθρά Θάλασσα".

►10:01 Το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας εξετάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Αμρ Μούσα. "Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο του Τσάβες, αλλά αυτό είναι ακόμα υπό εξέταση. Είχαμε διαβουλεύσεις με πολλούς ηγέτες χθες", δήλωσε ο Μούσα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Καντάφι του πρότεινε τη θέσπιση μιας "διεθνούς ειρηνευτικής επιτροπής" στη Λιβύη προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη χώρα. Ο Τσάβες, σε επικοινωνία που είχε με τον Καντάφι τη Δευτέρα, του πρότεινε τη σύσταση μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν πολλές φίλες χώρες που θα αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο λίβυο ηγέτη και τους εξεγερθέντες, ενώ καταδίκασε κάθε στρατιωτική επέμβαση, η οποία όπως είπε, θα ήταν "καταστροφή". "Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;", δήλωσε ο Τσάβες.

►8:30 ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Τρεις άντρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν την Κυριακή από ενόπλους στη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης ξένων πολιτών από τη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Αμυνας. "Το επιβεβαιώνουμε", δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη των τριών ανδρών που αποκάλυψε η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις άντρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν από ενόπλους του συνταγματάρχη Καντάφι ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς με ελικόπτερο στη Σύρτη ενός Ολλανδού και ενός άλλου Ευρωπαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πολίτες παραδόθηκαν από τους Λίβυους στην ολλανδική πρεσβεία και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη Λιβύη. "Εντατικές διπλωματικές συνομιλίες διεξάγονται τώρα για την απελευθέρωση των τριών ανδρών", ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.