Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, με τις στρατιωτικές δυνάμεις του συνταγματάρχη Muammar Gaddafi να σφυροκοπούν ανελέητα από ξηράς και αέρος την πόλη Μπρέγκα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων προς την πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη.
Ενδεικτικό του ρευστού κλίματος που επικρατεί στην περιοχή είναι το γεγονός ότι, μέσα σε μόλις λίγες ώρες, η Μπρέγκα άλλαξε χέρια δύο φορές: αρχικά και αφού βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη της λιβυκής αεροπορίας, καταλήφθηκε από δυνάμεις του Gaddafi, ενώ στη συνέχεια και ύστερα από μια ξαφνική αντεπίθεση, επανήλθε στον έλεγχο των εξεγερμένων ενόπλων τμημάτων.
Σημειώνεται ότι η πόλη Μπρέγκα αποτελεί τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, καθώς στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται εγκατεστημένα τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε ολόκληρη τη Λιβύη, ενώ υπάρχουν και δεκάδες διυλιστήρια κρατικών αλλά και ξένων συμφερόντων.
«Θα χυθεί αίμα»
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Λιβύης, Muammar Gaddafi, σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό διάγγελμά του, που μεταδόθηκε νωρίς το μεσημέρι από την κρατική τηλεόραση της χώρας, δήλωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησής του από την εξουσία, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Δύσης, με αφορμή τα σενάρια για επικείμενη στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα.
«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρόεδρο της χώρας, άρα δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου από το αξίωμα. Η Λιβύη δεν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα. Το σύστημα της χώρας βασίζεται στον λαό και κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα στη λαϊκή βούληση. Ο λαός έχει την απόλυτη ελευθερία να διαλέξει αυτό που τον εκφράζει» είπε χαρακτηριστικά.
«Πάντα έλεγα πως ο λαός της Λιβύης είναι ελεύθερος και του παρέχεται απόλυτη αυτοδιάθεση. Οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μου θα έπρεπε να εκλαμβάνονται ως επιθέσεις απέναντι σε ό,τι συμβολίζει την ελευθερία και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας» πρόσθεσε και, απευθυνόμενος προς τις ξένες δυνάμεις, είπε: «Οι ξένες δυνάμεις θέλουν την κατάρρευση του Καντάφι. Την κατάρρευση από πού όμως; Ο Gaddafi είναι απλώς ένα σύμβολο για τον λαό της Λιβύης. Μόνο έτσι τον βλέπουν οι άνθρωποι εδώ και αυτοί είναι οι μόνοι που ξέρουν».
Κατέληξε δε στο μήνυμά του: «Εάν υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ξένων δυνάμεων, τότε θα χυθεί αίμα».
Στρατιωτικό «παρών» από Η.Π.Α. και Βρετανία – Σε κόκκινο συναγερμό η Σούδα
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα, το USS Kearsarge και το USS Ponce, εισήλθαν στη διώρυγα του Σουέζ, κατευθυνόμενα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της διώρυγας, τα αεροπλανοφόρα ήταν προγραμματισμένα να διαπλεύσουν τα στενά του Σουέζ λίγο μετά τις 15:30, ενώ αναμένεται να καταπλεύσουν στον λιμένα της Σούδας κατά τις πρώτες βραδινές ώρες.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ασκούν σφοδρότατες πιέσεις στο ΝΑΤΟ για τη διενέργεια ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων επί του εδάφους της Λιβύης.
Σημειώνεται ότι οι Η.Π.Α. είχαν ανακοινώσει από χθες ότι θα αναπτύξουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στη Λιβύη. Ενδεικτικά, το «USS Kearsarge» έχει τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 2.000 πεζοναυτών.
Παράλληλα, τα βρετανικά Μ.Μ.Ε. μεταδίδουν ότι το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό έχει τεθεί σε επιφυλακή, δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη.
«Ίλιγγος» στις διεθνείς αγορές, στα ύψη πετρέλαιο, χρυσός και ασήμι
Οι εξελίξεις στη Λιβύη έχουν δυσμενέστατο αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις των διεθνών χρηματιστηρίων και κυρίως στις αγορές του πετρελαίου.
Λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος, στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραφε αύξηση κατά 0,48% στα 100,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιζε το κατώφλι των 106 δολαρίων ανά βαρέλι.
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινείται και ο χρυσός, η τιμή του οποίου κυμαίνεται στα 1.433 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ρεκόρ τριακονταετίας κατέγραψε το ασήμι, αγγίζοντας τα 34,74 δολάρια ανά ουγγιά.