Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Αυξήσεις επιτοκίων σε στεγαστικά, κάρτες καταναλωτικά

Ερχονται αυξήσεις στα επιτόκια και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερες δόσεις.

Το σήμα για άνοδο των επιτοκίων -πιθανόν και μέσα στον Απρίλιο- έδωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Προς το παρόν η ΕΚΤ διατηρεί στο 1% το βασικό επιτόκιο του ευρώ και σταθερά τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε πως «μία αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι πιθανή αλλά όχι βέβαιη».

Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «μία ενδεχόμενη αύξηση δεν συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει ένα σερί αυξήσεων επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων θα κριθεί από τα στοιχεία που θα βγουν το επόμενο διάστημα». Και τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την άνοδο του πληθωρισμού, λόγω των αυξημένων τιμών σε καύσιμα και ενέργεια εξαιτίας της κατάστασης στη Β. Αφρική.

Μία αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων δανειοληπτών. Ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν και τα «κόκκινα» δάνεια.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες έχουν γίνει μια σειρά από σιωπηρές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες φτάνουν και τη 1 μονάδα, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και φυσικά αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε άνοδο και του διατραπεζικού επιτοκίου eribor (στο 1,098% χθες το τρίμηνο).

Την ίδια ώρα πληθαίνει ο αριθμός των νοικοκυριών που βγαίνουν σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες. Οι κόκκινες οφειλές έχουν ήδη φτάσει το 10% στα στεγαστικά δάνεια και το 20% στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ οι τραπεζίτες περιμένουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μέσα στο έτος.

Οι δόσεις δανείων
Ας δούμε τώρα πόσο ανεβαίνουν οι δόσεις των δανείων: Για παράδειγμα, σε στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, και επιτόκιο 3,75% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% +περιθώριο 2,75 μονάδες), η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 1.186 ευρώ. Αν το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,25% και το τελικό επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4%, η μηνιαία δόση θα είναι 1.212 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ύψους 30.000 ευρώ, διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια και επιτόκιο 11,25%, η μηνιαία δόση είναι 418 ευρώ. Για κάθε 0,25 της μονάδας αύξηση στο επιτόκιο η μηνιαία δόση ανεβαίνει κατά 5 ευρώ.

Αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά μία μονάδα, τότε μεταφράζεται σε 20 ευρώ αύξηση στο μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου.