Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πόλεμος στην Κερατέα



Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε η περιοχή της Κερατέας μέχρι το βράδυ της Τρίτης, καθώς εκατοντάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να αποτρέψουν τους εκσκαφείς και τα βαρέα οχήματα να απομακρύνουν τα μπάζα που είχαν τοποθετήσει ως πρόχειρα οδοφράγματα στη Λεωφόρο Λαυρίου.

Μέσα σε λίγα λεπτά, στήθηκε σκηνικό πολέμου με δεκάδες δακρυγόνα, βόμβες μολότοφ, κροτίδες, να εκσφενδονίζονται εκατέρωθεν, με εκρήξεις να ακούγονται ασταμάτητα.

Τελικά, λίγα λεπτά μετά τις 21:30 τα πνεύματα ηρέμησαν και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο του ΒΙΟ.ΠΑ, όπου αποτελεί το κέντρο διαβουλεύσεων.

Την ίδια ώρα, αναχώρησε από την Κερατέα το μηχάνημα εκσκαφών με το χειριστή του, υπάλληλο της Διεύθυνσης Κατασκευής Έργων Συντήρησης Οδοποιίας (ΔΚΕΣΟ) κι έτσι δόθηκε στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Λαυρίου, μέχρι το μπλόκο του ΒΙΟ.ΠΑ.

Η οργή των κατοίκων ξεχείλισε όταν η ΔΚΕΣΟ, κατόπιν συνεννόησης με την Ελληνική Αστυνομία και αφού ενημέρωσε εισαγγελέα, ζήτησε τη συνδρομή εκσκαφέων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ από τη μεριά τους οι κάτοικοι κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

Η ένταση και τα επεισόδια κλιμακώθηκαν λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι στην περιοχή της Κερατέας, όπου το πεδίο των συμπλοκών έχει μεταφερθεί στην αρχή της πόλης, δίπλα από τα πρώτα σπίτια.

Νεαροί έβαλαν φωτιά σε απορριμματοφόρα και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά των πέντε διμοιριών των ΜΑΤ, που «απάντησαν», από την πλευρά τους, με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Την ίδια στιγμή, ελικόπτερο της αστυνομίας υπερίπτατο πάνω από την περιοχή.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν λίγο μετά τις 15:30, με τους κατοίκους να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Η Αστυνομία απάντησε, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών, σε μια προσπάθεια να κρατήσει μακριά τους πολίτες από τη Λεωφόρο Λαυρίου.

Στην περιοχή βρέθηκε εισαγγελέας, ο οποίος συντόνισε την αστυνομική επιχείρηση. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι και δηλώνουν έτοιμοι να συγκρουστούν ανοικτά με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να υπερασπιστούν το περιβάλλον.

Στην πόλη της Κερατέας ακούστηκαν λίγο μετά τις 15:00 ήχοι συναγερμού, αλλά χτύπησε και η καμπάνα της εκκλησίας, ενώ από τα μεγάφωνα οι κάτοικοι καλούνταν να μεταβούν αμέσως στο μπλόκο επί της Λ. Λαυρίου.

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, κάτοικοι του δήμου Λαυρεωτικής ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια της αλλαγής βάρδιας των διμοιριών που περιφρουρούν την περιοχή, ενώ άγνωστοι πυρπόλησαν έναν εκσκαφέα, κάνοντας ρίψη μολότοφ.