Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό στην Ιαπωνία

Με μια ματια

* Εκατοντάδες νεκροί από το σεισμό 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
* 200 έως 300 σοροί εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι
* Καμία αναφορά για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων
* Απομακρύνθηκαν περίπου 3.000 κάτοικοι που μένουν κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο
* Πυρηνικοί σταθμοί και διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους
* Πλοίο με 100 επιβαίνοντες παρασύρθηκε από το τσουνάμι
* Ενα τρένο αγνοείται
* Περίπου 4,4 εκατομμύρια κατοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη βόρεια Ιαπωνία

Το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων προκάλεσε ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία και το τσουνάμι δέκα μέτρων που τον ακολούθησε, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 8,9 Ρίχτερ και ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 373 χλμ από την ιαπωνική πρωτεύουσα, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησε ότι η στάθμη του τσουνάμι είναι μεγαλύτερη από κάποια νησιά του Ειρηνικού ενώ προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού, αν και ο συναγερμός ήρθη για κάποιες χώρες όπως η Ταϊβάν, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Εκατοντάδες πτώματα, 200 έως 300 σοροί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι στη νομαρχία Μιγιάτζι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ αναφέρει ότι τα θύματα πνίγηκαν.

Περίπου 3.000 κάτοικοι που μένουν κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο στη νομαρχία Φουκουσίμα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαρροή αλλά ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο. [Βλέπε άρθρο]

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης (World Nuclear Association) δήλωσε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Αλλοι πυρηνικοί σταθμοί και διυλιστήρια διέκοψαν τη λειτουργία τους, ενώ στις πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι και σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, τουλάχιστον 80 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε παράκτιες πόλεις.

Πλοίο με 100 επιβαίνοντες παρασύρθηκε από το τσουνάμι, ενώ ένα τρένο αγνοείται.

Πολλοί ισχυροί μετασεισμοί ακολούθησαν, ενώ στην πρωτεύουσα Τόκιο, η οποία συγκλονίστηκε από τις δονήσεις, οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί είναι συνηθισμένο για αυτούς φαινόμενο.

Περίπου 4,4 εκατομμύρια κατοικίες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη βόρεια Ιαπωνία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο σεισμός ξεπερνά σε μέγεθος τα 7,9 Ρίχτερ του 1823 όταν έχασαν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι στην περιοχή του Τόκιο.

Πρώτες ενδείξεις τσουνάμι στη Χαβάη

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα στη Χαβάη μεταδίδουν ότι άρχισαν σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) να πλήττουν τις ακτές της τα πρώτα κύματα του τσουνάμι.

Οι αρχές της Χαβάης είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών μερικές ώρες μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι το παλιρροϊκό κύμα από τον σεισμό της Ιαπωνίας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο μέτρα όταν θα πλήξει τμήματα της βόρειας ακτής της Καλιφόρνιας.

«Είναι πολύ πιθανό να εκκενώσουμε ορισμένες περιοχές», είπε η Τζόρνταν Σκοτ, σημειώνοντας ότι η περιοχή που είναι πιθανότερο να πληγεί από το παλιρροϊκό κύμα είναι αυτή της βόρειας Καλιφόρνιας κοντά στα σύνορα με το Όρεγκον.

Καμία αναφορά για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, με την ελληνική πρεσβεία στη χώρα να εξακολουθεί πάντως να συλλέγει στοιχεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καλεί, δεδομένων των ζημιών που έχουν υποστεί τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στην Ιαπωνία και του φόρτου που αντιμετωπίζουν, όσους έχουν στοιχεία σχετικά με οικείους τους που βρίσκονται στην Ιαπωνία να επικοινωνούν με την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών στα τηλέφωνα +30210 368 1730, +30210 368 1259.