Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Εγκύκλιος προς τον λαό για το ’21

Ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ Εκκλησίας-κυβέρνησης με αφορμή την «κάρτα του Πολίτη» κατά πολλούς είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό. Η αρχικά ανεκτική στάση των εκκλησιαστικών ταγών δεν εκτιμήθηκε από τους ιθύνοντες, οι οποίοι- μάλλον- την «εισέπραξαν» ως αδυναμία με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάσουν τις προκλήσεις μέσω του έμμεσου «στραγγαλισμού» των απλών ιερέων.

Πλέον, οι περισσότεροι Αρχιερείς, με μπροστάρη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σήκωσαν το… γάντι της πρόκλησης και προετοιμάζουν προσεκτικά τα… χαρακώματα του αγώνα μέσω ενός μηνύματος προς το λαό. Η αντι-κληρική διάταξη του «ένας προς πέντε» στο σχετικό με τις προσλήψεις στο δημόσιο νομοσχέδιο-σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες-εντάσσεται στον άγνωστο πόλεμο των σκοτεινών δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης, τις οποίες «εξυπηρετεί» η «πράσινη» διακυβέρνηση, εναντίον της Εκκλησίας σε πρώτη φάση και στην ουσία κατά του ελληνικού λαού.

«Είναι ή δεν είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος η στάση τηλεοπτικού σταθμού, μέσα από τη συχνότητα του οποίου προβάλλεται μια χαλκευμένη εκδοχή της επανάστασης του 1821 και αμαυρώνεται η συμβολή της Εκκλησίας και γνωστών Ιεραρχών και καπεταναίων; Η Ιερά Σύνοδος θα αντιδράσει άμεσα και εν όψει της 25ης Μαρτίου θα απαντήσει καταλλήλως στους…αρμοδίους φορείς» παρατηρούσε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την περασμένη Κυριακή σε πηγαδάκι πιστών δραστήριος Αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιμανδρίτης μετέφερε, επίσης, στην ομήγυρη την ανησυχία του για το «τι μέλλει γενέσθαι» τους αμέσους επόμενους μήνες, αφού ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης πληροφοριών- από φιλικά του μεγαλοστελέχη του υπουργείου Εσωτερικών- οι οποίες κάνουν λόγο για προ-σχέδιο νόμου που προβλέπει το ηθικά και κοινωνικά επιζήμιο μέτρο «σε κάθε επτά συνταξιοδοτήσεις κληρικών την πρόσληψη ενός»!!! Κάτι που-αν τελικά προχωρήσει-θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη ραχοκοκαλιά του εκκλησιαστικού σώματος, τον απλό κλήρο.

Σε αυτό το… πολεμικό κλίμα μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι διαδόσεις των τελευταίων 24ώρων, με προέλευση το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που έχουν στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και αρκετούς προβεβλημένους Μητροπολίτες, τους οποίους κατηγορούν για επιπολαιότητα και τους αποδίδουν την ευθύνη για το «1 προς 5».

«Ο υπουργός δεν είχε πρόθεση να συμπεριλάβει τους κληρικούς. Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στα πρώτα στάδια εξαιρούνταν οι λειτουργοί του στρατού και της ιεροσύνης» σημειώνει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του υπουργού και προσθέτει με έμφαση: «Δυστυχώς, κάποιοι Μητροπολίτες διοχέτευσαν-με τη σιωπηρή αποδοχή του Αρχιεπισκόπου-διοχέτευσαν στα μέσα ενημέρωσης το «1-5» επιθυμώντας, ίσως, να «μετρήσουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και να παγιώσουν τα κεκτημένα. Ρωτήστε τον Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο, ο οποίος έχει αξιοπρόσεκτη πείρα στο χειρισμό νομοθετημάτων».

Τώρα, που είναι η αλήθεια και που το ψέμα στους ισχυρισμούς του περιβάλλοντος Ραγκούση, είναι… άλλου παπά ευαγγέλιο

Η Ιερά Σύνοδος για το 1821

new_dis

Ήταν να μην πάρει φόρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ως γνήσιος αρβανίτης που είναι δεν ξεχνά «τα χτυπήματα κάτω από τη μέση». Αποφάσισε, λοιπόν, να τους τα επιστρέψει αναδρομικά. Μια πρώτη γεύση ήταν η εγκύκλιος για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, που εξέδωσε «Προς το Λαό» στο γύρισμα του χρόνου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ορισμένοι… μυαλοφυγόδικοι βιαστικά έσπευσαν να εξαιρέσουν την ουσιαστική συμμετοχή του Μακαριώτατου.

Στην παρούσα συγκυρία με τα τόσα ανιστόρητα που έχουν ακουστεί για την επανάσταση του 1821 από τα… γιουσουφάκια του νεο-οθωμανισμού και μετά τα έντονα παράπονα χιλιάδων πιστών, οι οποίοι «έσπασαν» τα τηλέφωνα των υπηρεσιών του στρατηγείου της Ελλαδικής Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος-με πρωτοβουλία του κ.Ιερώνυμου- ετοιμάζει τη δεύτερη στη σειρά εγκύκλιο «Προς το Λαό», η οποία θα αποστομώνει όλους εκείνους που παραμορφώνουν με...ύποπτη συνέπεια την εθνική παλιγγενεσία του νεότερου ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Το περιεχόμενο θα αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και θα στηρίζεται σε ένα συνδυασμό παλαιότερων εγκυκλίων της Ιεράς Συνόδου για το θέμα, καθώς και σε ατράνταχτες πηγές της διεθνούς βιβλιογραφίας, αλλά και στις αδιάψευστες μελέτες ελλήνων και ξένων ιστορικών.

Την σύνταξη της εγκυκλίου ανέλαβε- με εντολή του Αρχιεπισκόπου- Συνοδική Επιτροπή , στην οποία παίρνουν μέρος Ακαδημαικοί. Μετά από πολυεπίπεδη συζήτηση θα λάβει την έγκριση της 12μελούς Διαρκής Ιεράς Σύνοδου, που θα συνεδριάσει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ πρόκειται να διαβαστεί στους ιερούς ναούς ολόκληρης της χώρας- εκτός απροόπτου- εντός του προσεχούς μηνός,με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Μαρτίου

Επιστολή του Πατρών Χρυσόστομου στον πρωθυπουργό

Χαρακτηριστικό του χαμηλού βαρομετρικού που επικρατεί στις τάξεις της Συνόδου είναι η επιστολή που απέστειλε ο Μητροπολίτης Πατρών , Χρυσόστομος, στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

«Η προσπάθεια», ΤΟΝΊΖΕΙ ο Μητροπολίτης Πατρών «από κάποιους να σπιλώσουν πρόσωπα, τα οποία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία των εθνικών μας πραγμάτων και έδωσαν το αίμα τους για την πίστη μας και την πατρίδα μας, προδίδει μάλλον εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Ο κ. Χρυσόστομος θαραλλέα επισημαίνει μεταξύ άλλων : «Λυπούμεθα βαθύτατα διότι, ενώ πλησιάζει η Εθνική Επέτειος της 25 Μαρτίου, κάποιοι ανιστόρητοι, δυστυχώς ανενόχλητοι, χαρακτηρίζουν ως μύθο την ευλογία του ξεσηκωμού των Ελλήνων στην Αγία Λαύρα και τον Εθνεργέτη Παλαιών Πατρών Γερμανό και υβρίζουν τον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και της Ελλάδος απάσης. (...) Φτάνει πια η ασύστολη προσβολή των Ιερών και των Οσίων της φυλής μας και η παραχάραξη της ιστορίας».