Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αεροπορική επίθεση στην πόλη Μπρέγκα

Την πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, βομβάρδισαν την Πέμπτη στρατιωτικά αεροσκάφη, μια ημέρα μετά τη χερσαία και αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσαν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις στην πόλη αυτή, την οποία απέκρουσαν οι αντικαθεστωτικοί.

«Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης», ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. «Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα», τόνισε.

Και άλλα πρόσωπα στο νοσοκομείο έκαναν λόγο για αεροπορική επιδρομή. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Σίμπλι, κάτοικος της Μπρέγκα είπε: «Άκουσα το αεροσκάφος, ύστερα την έκρηξη, και μετά είδα τον κρατήρα», ενώ τόνισε ότι η βόμβα έπεσε κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου που απέχει
περίπου δύο χλμ. από τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου.

Ο Φάταχ αλ Μογράμπι είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές είχαν την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του βαρέος πυροβολικού.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι εννέα αντικαθεστωτικοί και τρεις πολεμιστές πιστοί στον Καντάφι. «Όσον αφορά τα τρία αυτά πρόσωπα, το ένα έφερε ταυτότητα του Νίγηρα και τα άλλα ήταν μαύροι Αφρικανοί που όμως δεν έφεραν χαρτιά ταυτότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, πολλοί άνδρες των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στην περιοχή Ρας Λανούφ, ενώ οι δικές τους δυνάμεις είναι στη Μπρέγκα και στην αλ-Ουγκάιλα.

Δυνάμεις των αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το πρωί στην πόλη Μπρέγκα για να ενισχύσουν τις θέσεις τους πριν από μια ενδεχόμενη επίθεση των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων, μια ημέρα μετά την αεροπορική και χερσαία επίθεση την οποία απέκρουσαν. Σύμφωνα με τον Μαχμούντ αλ Φάχρι, μέλος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, τα προάστια της Μπρέγκα αποτέλεσαν το στόχο νέων αεροπορικών επιθέσεων το βράδυ της Τετάρτης.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρουν ότι ο Λίβυος δικτάτορας συμφώνησε στην πρόταση του Ούγκο Τσάβες για μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη. Το πολεμικό κλίμα, πάντως, που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη, έχει αναγκάσει χιλιάδες ξένους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης.