Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Παραμένει ο πυρηνικός εφιάλτης στη Φουκουσίμα

Παραμένει ο πυρηνικός εφιάλτης στη Φουκουσίμα, καθώς όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, τo επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Οι σχετικές μετρήσεις έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου. Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, και όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.

Οι αντιδραστήρες 5 και 6 που δεν λειτουργούσαν ενόψει εργασιών συντήρησής τους τη στιγμή του σεισμού, δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές και το σύστημα ψύξης τους επανασυνδέθηκε με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Χιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν από τη διαχειρίστρια του εργοστασίου εταιρία Tepco σε δείγματα νερού που ελήφθησαν κοντά στους δύο αντιδραστήρες αυτούς στη βόρεια πλευρά των εγκαταστάσεων. «Το ιώδιο 131 που ανιχνεύθηκε είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτερο επιτρεπτό όριο στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες 5 και 6», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Προηγήθηκε η έντονη αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης για τη λανθασμένη ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του σταθμού, Tokyo Electric Power (Tepco) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού. Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γ. Εντάνο χαρακτήρισε απαράδεκτη την ανακοίνωση της Τepco, απευθύοντας αυστηρή προειδοποίηση στην εταιρεία. «Ακόμη και αν η κούραση όσων εργάζονται στις εγκαταστάσεις μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την εγγύηση της ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο», υπογράμμισε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. «Η ακτινοβολία φαίνεται να προέρχεται από τη μερική τήξη ράβδων καυσίμου που ήρθαν σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα. Ο ατμός υγροποιήθηκε και μετέφερε το νερό από το εσωτερικό του κελύφους», δήλωσε ο Εντάνο θέλοντας να καθησυχάσει τους φόβους περί ρωγμής στο κέλυφος του αντιδραστήρα Νο2. «Η ραδιενέργεια στο αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή στην θάλασσα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι η κατάσταση ενδεχομένως να είναι πολύ σοβαρότερη απ' ό, τι παρουσιάζεται. «Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε», δήλωσε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ότι πλέον ίσως να είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση--χρειάζεται η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι πιο σημαντικό από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη», σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους, οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να παραδέχεται ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και η απουσία προόδου απογοητευτική.

Νέος ισχυρός μετασεισμός και προειδοποίηση για τσουνάμι

Τα χαράματα της Δευτέρας σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία. Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους τουλάχιστον μισού μέτρου, που επρόκειτο να πλήξει τις ακτές της περιοχής τις επόμενες ώρες.