Στις 16:45 ώρα Γκρίνουιτς (δηλαδή στις 18:45 ώρα Ελλάδος) γαλλικό αεροσκάφος έριξε την πρώτη βολή κατά οχήματος των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι αρχίζοντας έτσι τις αεροπορικές επιχειρήσεις επί του εδάφους της Λιβύης.
Στις 19:48 ώρα Ελλάδος, γαλλικό αεροσκάφος επιτέθηκε κατά τεσσάρων τεθωρακισμένων των καθεστωτικών δυνάμεων και τα κατέστρεψε. Τα τανκς βρίσκονταν σε τοποθεσία νοτιοδυτικά της Βεγγάζης, όπως μετέδωσε το δίκτυο aljazeera.
Στις 21:15 το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τρία υποβρύχια του αμερικανικού Ναυτικού βρίσκονται στη Μεσόγειο, τα οποία ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση.
Στις 21:30 σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλε μέχρι την Κυριακή την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Ρωσία, για να μπορέσει να παρακολουθήσει στενά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λιβύη.
Στις 21:50, oι ΗΠΑ εξαπέλυσαν την πρώτη επίθεση με 110 πυραύλους tomahawk εναντίον περίπου 20 στόχων του συστήματος αεράμυνας στην Τρίπολη και στη Μιζουράτα, που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία, που βρίσκονται ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εξερχόμενος από την Downing Street ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιχειρήσουν πάνω από τη Λιβύη, απόψε το βράδυ. Όπως είπε, η κίνηση αυτή είναι «απαραίτητη, νόμιμη και σωστή».
Στις 21:54, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές, οι βρετανικές, οι γαλλικές, οι ιταλικές και οι καναδικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εξαπολύσουν επίθεση κατά μήκος των ακτών της Λιβύης.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδος, το βρετανικό πολεμικό ναυτικό εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους Τοmahawk.
(Χάρτης που δείχνει τον έλεγχο των πόλεων από τις δυνάμεις καθεστωτικών-αντικαθε
στωτικών πριν την έναρξη των αεροπορικών επιθέσεων. Με πράσινο: από δυνάμεις του
Gaddafi, με μπλε: από αντικαθεστωτικούς και με πορτοκαλί: μαίνονται οι συγκρούσεις).
Στις 22:48 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε σήμερα από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για «περιορισμένη στρατιωτική δράση» με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πλάνο από εκτόξευση πυραύλου Tomahawk από τις αμερικανικές δυνάμεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατιωτικές τους δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.
Στις 22:59, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τέσσερα ισπανικά μαχητικά F- 18 απογειώθηκαν από τη Μαδρίτη για να συνδράμουν στο έργο των συμμαχικών δυνάμεων.
Στις 23:06 o Ισπανός πρωθυπουργός, Jose Luis Rodriquez Zapatero, διέθεσε προς χρήση δύο στρατιωτικές βάσεις για την διεξαγωγή της επιχείρησης. Σύμφωνα με το Reuters, η Ισπανία απέστειλε ένα Boeing 707 ανεφοδιασμού καυσίμων, ένα υποβρύχιο, μία ναυτική φρεγάτα και ένα αεροπλάνο επιτήρησης.
Στις 23:16 ο επικεφαλής του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Abul Qasim Al-Zuai, καταδίκασε τις εναέριες επιθέσεις και χαρακτηριστικά είπε πως είναι «βαρβαρότητες».
Στις 23:22 ο Oliver Miles, πρώην Βρετανός πρέσβης της χώρας δήλωσε στο BBC ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της στρατιωτικής επέμβασης των συμμάχων στη Λιβύη είναι να νικηθεί ο Μουαμάρ Καντάφι.
«Δεν είμαι ενάντια σε αυτό, αλλά σαν πολεμικός στόχος δεν είναι αρκετός. Όταν φύγει ο Καντάφι, ποιος θα πάρει τη θέση του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στις 23:57 σε σύντομο διάγγελμά του, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε τους Λίβυους να οπλιστούν για την «επανάσταση», ενώ σε μια απόπειρα να ενθαρρύνει τους συμμάχους του είπε ότι οι Λίβυοι θα αντιμετωπίσουν την «αποικιοκρατική εκστρατεία». «Αυτή η εχθρότητα κάνει του Λίβυους πιο δυνατούς», συμπλήρωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι.
Στη 01:38 ο συνταγματάρχης Καντάφι προειδοποιεί: «η Μεσόγειος βρίσκεται σε κίνδυνο από τώρα λόγω αυτής της εντελώς αδικαιολόγητης και τρελής επιθετικής πράξης. Ο γενναίος Λίβυος λαός στέκεται με επιμονή, θάρρος, βούληση, υπομονή και εμπιστοσύνη στο Θεό, απέναντι σε αυτό το κύμα της αποικιοκρατίας των δυτικών. Ζητάμε από το λαό και τους πολίτες των αραβικών, ισλαμικών χωρών της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας να σταθεί στο πλευρό μας. Οι αποθήκες με τα όπλα είναι πλέον ανοιχτές και οι μάζες είναι εξοπλισμένες με όλα τα είδη των όπλων για την υπεράσπιση της Λιβύης, για την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή».
Στη 01:41 τα ξημερώματα της Κυριακής, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης ανέφερε ότι «ο εχθρός» χτύπησε ένα νοσοκομείο στην Τρίπολη και δεξαμενές με καύσιμα που τα διέθετα στην Μισράτα, τη Σύρτη, τη Ζαουίγια και τη Βεγγάζη.
Στις 02:04 οι δυτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους στη Λιβύη ως μέρος το σχεδίου να δημιουργήσει μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, έτσι ώστε να αποτρέψει τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον πολιτών.
Στις 03:02 η κρατική τηλεόραση της Λιβύης ανέφερε ότι 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 150 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Στις 03:21 η κρατική τηλεόραση της Λιβύης ανέφερε ότι στρατιωτικός των δυνάμεων του Καντάφι αποκάλυψε ότι oι δυνάμεις αυτές«κατέρριψαν τα βάρβαρα, εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη».
Στις 03:38 ο Clovis Maksoud, πρώην εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου, ανέφερε ότι σύντομα τα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετέχουν στην στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.
05:57 Χωρίς νερό, ρεύμα και φάρμακα είναι οι κάτοικοι στη Μισράτα ενώ απευθύνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για την άμεση καταστολή του πυρός.
07:15 Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν εκτός από το συντονιστικό ρόλο και τον ηγετικό καθώς φαίνεται να μην είναι ευχαριστημένοι από τη δράση της Γαλλίας σε ότι αφορά τους βομβαρδισμούς σε πόλεις της Λιβύης, εφόσον δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
07:37 «Σφοδρό χτύπημα» στα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι κατάφεραν οι πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καθώς και αεροσκάφη των δυτικών χωρών δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας. Μόνο δύο αεροσκάφη Stelth των ΗΠΑ που διείσδυσαν βαθιά στη Λιβύη έριξαν πάνω από 40 βόμβες.
Η Βρετανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε κι αυτή επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Κυριακής το Λονδίνο.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων πυραύλους Stormshadow.
Κάτοικοι της Μισράτα, ανέφεραν στο Reuters οι επιθέσεις έγιναν εναντίον στρατιωτικών βάσεων, ενώ άλλος κάτοικος ανέφερε ότι υπήρξε μία ηχηρή έκρηξη στο ανατολικό προάστιο Ταχούρα.
Αύριο αναμένονται νέες αφίξεις συμμαχικών αεροσκαφών στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Ελλάδας και συγκεκριμένα, Άκτιο, Σούδα και Άραξο, όπου να θυμίσουμε ότι ήδη βρίσκονται έξι βελγικά αεροσκάφη.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, 20 γαλλικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο της Βεγγάζης με στόχο την αποτροπή των επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων.
Γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος κτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα
Ανώτατος Λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση «βάρβαρη επίθεση» τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα πάμπολλα θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρίπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης.
Η λιβυκή τηλεόραση είχε νωρίτερα μεταδώσει ότι χτυπήθηκε και κατέπεσε γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος.
«Αρνούμεθα ως ψευδή την σημερινή πληροφορία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρτ.
«Ταξιδιωτική οδηγία» για δημοσιογράφους
Το Στέητ Ντηπάρτμεν προέτρεψε τα ΜΜΕ να μην στέλνουν αυτή τη στιγμή δημοσιογράφους στην Λιβύη, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και κάλεσε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ομάδα 4 δημοσιογράφων κρατείται από τις αρχές στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Έκκληση Αφρικανικής Ένωσης για τερματισμό των εχθροπραξιών
Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» στη χώρα αυτή.
Οι αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης «την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη» καθώς και την «έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης».
Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της «επειδή δεν θα μπορέσει» να μεταβεί σήμερα στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς δεν της επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει».
Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.
Καθαιρέθηκε ο Ρώσος πρέσβης στη Λιβύη
Μία άκρως περίεργη εξέλιξη υπήρξε μετά την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία καταδίκασε την διεθνή επέμβαση στη Λιβύη. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθαίρεσε τον πρέσβη της χώρας στη Λιβύη, γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά στα χρονικά.
Διαμαρτυρία για επίθεση στην πρεσβεία του Λιβάνου
Η κυβέρνηση του Λιβάνου κατέθεσε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση την οποία υπέστη η πρεσβεία της χώρας στην Τρίπολη.
«Είναι μια ωμή επίθεση» εναντίον του Λιβάνου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν.
Το ΥΠΕΞ του Λιβάνου υπέβαλε παρόμοια διαμαρτυρία στη γενική γραμματεία του Αραβικού Συνδέσμου.
Τη «λύπη» της για την εισβολή εκφράζει η Κίνα
Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι.
Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Η Ιαπωνία υποστηρίζει την επίθεση
Την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνία και καταδίκασε τα μέτρα καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη.
«Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ βάσει της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις λιβυκές αρχές για τη συνέχιση των βιαιοτήτων κατά του λαού. Ζητούμε από τη λιβυκή ηγεσία να επιδείξει σύνεση λαμβάνοντας μιαν απόφαση το συντομότερο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΙαπωνίαςΤακεάκι Ματσουμότο.
Ναυτικός αποκλεισμός της Λιβύης
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρετανικά πλοία πλέουν στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, συμμετέχοντας μαζί με τον Καναδά στο ναυτικό αποκλεισμό της.
To ανακοινωθέν του αμερικανικού Πενταγώνου
Οι ΗΠΑ έπληξαν σήμερα λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους με πυραύλους τύπου Τomahawk για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας, δήλωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.
«Τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους, είπε.
Τη στρατιωτική επέμβαση εξήγγειλε ο Νικολά Σαρκοζί
«Παρεμβαίνουμε σήμερα στην Λιβύη», δήλωσε με σαφήνεια ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που γαλλικά αεροσκάφη ήδη επιχειρούσαν σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Λιβύη. Η δήλωση του γάλλου προέδρου έγινε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής στο Παρίσι.
Ο Νικολά Σαρκοζί άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πώς η γαλλική πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να εκμηδενίσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών είτε αυτή είναι εναέρια δραστηριότητα είτε αφορά χερσαίες δυνάμεις.
Τα μακράς ακτίνας δράσης αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου τύπου Rafale απογειώθηκαν από την βάση τους στο Saint Dizier της Ανατολικής Γαλλίας και εκτέλεσαν αναγνωριστικές πτήσεις στην Λιβύη και κυρίως πάνω από την Βεγγάζη χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όπως ανακοίνωσε επίσημη στρατιωτική πηγή στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη να αποτρέψουν τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι από επιθέσεις στους θύλακες των αντικαθεστωτικών.
Η αποτροπή αυτή αφορά και σχηματισμούς τεθωρακισμένων που έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από τη Βεγγάζη. Επισημαίνει η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας. Είναι άλλωστε ενδεικτικός ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde «Λιβύη: Η Γαλλία εξαπολύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Οι γαλλικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Ένα φλεγόμενο μαχητικό αεροσκάφος να συντρίβεται στο έδαφος, σε προάστιο της Βεγγάζης και τεθωρακισμένα των κυβερνητικών δυνάμεων να εντοπίζονται σε γέφυρα της πόλης αυτής επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις των πιστών στον Μουμάρ Καντάφι δυνάμεων κατά των εξεγερθέντων.
Επίσημα το καθεστώς Καντάφι δικαιολόγησε τις κινήσεις αυτές ως απάντηση στους εξεγερθέντες οι οποίοι παραβίασαν την εκεχειρία. Παρόλα αυτά το επιχείρημα αυτό δεν πείθει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για στρατιωτικό κτύπημα κατά της Λιβύης το οποίο και αναμένεται να εκδηλωθεί οσονούπω.
Στο Παρίσι συνεδριάζουν σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου, οι εμπλεκόμενες στις σχεδιαζόμενες επιχειρήσεις δυνάμεις. Στην γαλλική πρωτεύουσα έχει σπεύσει η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στην έκτακτη αυτή συνάντηση θα συμμετέχουν το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα εκ μέρους του Αραβικού κόσμου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, βρίσκονται επίσης εκεί, ενώ νωρίς το πρωί αναχώρησε για την γαλλική πρωτεύουσα και ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η συνάντηση αυτή αφορά όλες τις χώρες της περιοχής οπότε θεωρείται βέβαια η συμμετοχή των πολιτικών ηγετών ή εκπροσώπων τους, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Τουρκίας.
Προετοιμασίες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν δια στόματος Μπαράκ Ομπάμα πώς οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις δεν πρόκειται να εισβάλουν στο έδαφος της Λιβύης. Έχει επίσης δημοσιοποιηθεί η διαφορετική στάση της Γερμανίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να διαφωνεί με μία στρατιωτική επέμβαση κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Παρόλα αυτά η καγκελάριος της Γερμανίας συμμετέχει στη συνάντηση στο Παρίσι όπου αναμένεται να εκφράσει και πάλι τις αντιρρήσεις της.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε ήδη την έντονη δυσφορία του για την στάση της Γερμανίας επισημαίνοντας πώς μία τέτοια συμπεριφορά καταδεικνύει την πολιτική αδυναμία για την άσκηση μια αποτελεσματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρώπης.
Σε στρατιωτικό επίπεδο τώρα οι δυνάμεις, που θα λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις προσβολής εντός του εδάφους της Λιβύης, είναι κατά κύριο λόγο αυτές της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Αμερικανικά αεροσκάφη θα συμμετέχουν επίσης στις προσβολές και θα επιχειρούν από την ιταλική αεροπορική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία. Δεν θα υπάρξει συμμετοχή αμερικανικών αεροπλανοφόρων, τα οποία άλλωστε εδώ και μερικές ημέρες έχουν απομακρυνθεί από τη Μεσόγειο.
Η Δανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία θα συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα θα εμπλακεί σε ρόλο επιτήρησης και αναχαίτισης αν χρειαστεί, με έναν σχηματισμό F16, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει ελληνική συμμετοχή σε αεροπορικές προσβολές και βομβαρδισμούς επί του λιβυκού εδάφους.
Αναμένεται επίσης, η συμμετοχή αεροπορικών μονάδων του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί αυτή η επιχείρηση ως αποκλειστική πρωτοβουλία χριστιανικών χωρών.
Κύπρος, Μάλτα και Σικελία, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα της Κρήτης, αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο ορμητηρίου με διαφορετικές δραστηριότητες και ένταση.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη μετακινήσει αεροπορικές δυνάμεις της στη Μεσόγειο. Η Ιταλία ανακοίνωσε πώς θέτει το σύνολο των δυνατοτήτων της στη διάθεση των συμμάχων.