Σοκ και οργή προκαλεί η ωμή δολοφονική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ογκώδους πορείας διαμαρτυρίας των συνδικάτων για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Στην οδό Σταδίου 23, εκεί όπου βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις εργαζόμενοι της Marfin Bank, συρρέουν κατά εκατοντάδες απλοί πολίτες και συνάδελφοι των τραγικών θυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι από τους καπνούς έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες, η μία μάλιστα έγκυος στον τέταρτο μήνα, και ένας άνδρας, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν. Πρόκειται για την Παρασκευή Ζούλια 35 ετών, την Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών και τον Επαμεινώνδα Τσακάλη 36 ετών. Άλλος ένας υπάλληλος τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθειά του να πηδήξει από το μπαλκόνι της τράπεζας σε διπλανό κτίριο, προκειμένου να σωθεί.
Εν τω μεταξύ, άλλοι 19 υπάλληλοι της Marfin μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο και σταδιακά οι περισσότεροι θα πάρουν εξιτήριο. Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών εξακολουθεί να νοσηλεύεται άνδρας χτυπημένος στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όπου συνολικά τραυματίστηκαν 40 άτομα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση στα θύματα της Marfin. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης, τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Ο άνδρας μόνο φέρει και ελαφρά εγκαύματα, γεγονός που σημαίνει ότι προσπάθησε να περάσει μέσα από τις φλόγες, κατεβαίνοντας το κλιμακοστάσιο, όπου και βρέθηκε νεκρός ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο όροφο.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσάφτη, διαπιστώθηκε και μακροσκοπικά ότι και οι τρεις έχουν εισπνεύσει τεράστιες ποσότητες καπνού και τοξικών αερίων, αλλά θα γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις που θα είναι και πιο λεπτομερείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε επίσης ότι η μια από τις γυναίκες ήταν έγκυος στον τρίτο ή τέταρτο μήνα.
Την ίδια ώρα, την ταυτότητα των άνανδρων δολοφόνων, που καταδίκασαν σε ασφυκτικό θάνατο τους τρεις νεαρούς υπαλλήλους της τράπεζας, αλλά και ένα έμβρυο 3,5 μηνών, αναζητά η αστυνομία. Στα βίντεο από κτίρια, που στεγάζουν δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις της οδού Σταδίου επενδύουν οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας για την ανακάλυψη στοιχείων.
Πληροφορίες θέλουν τις κάμερες να έχουν καταγράψει πέντε άτομα. Πρόκειται για τρεις νεαρούς κουκουλοφόρους που φαίνεται ότι σπάνε τη τζαμαρία της τράπεζας και δύο ακόμη χωρίς κουκούλες να πετάνε τις βόμβες μολότοφ.
Οι κινητοποιήσεις, όμως, αμαυρώθηκαν και από τις σημαντικές φθορές, που υπέστησαν κρατικά κτίρια, αλλά και ορισμένα καταστήματα ιδιωτών. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην Αμαλίας και το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, που παραδόθηκαν στις φλόγες.
Η Αστυνομία έκανε 70 προσαγωγές και 25 συλλήψεις. Οι αστυνομικοί μιλούν για «καταδρομικές» ενέργειες εμπρησμού, καθώς οι κουκουλοφόροι έβγαιναν από τον κύριο όγκο της πορείας, πυρπολούσαν και εξαφανίζονταν. «Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας, που γνώριζε ότι μόνον από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια περιστατικά», αναφέρει η Μαρφίν σε ανακοίνωσή της.
«Σε θετική κατεύθυνση βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών» τόνισε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Τους φυσικούς αυτουργούς τέτοιων εγκλημάτων κάποιοι τους ανέχονται, κάποιοι τους στηρίζουν, τους βαφτίζουν αναρχικούς και τελικά αποδεικνύονται δολοφόνοι», επεσήμανε.
«Τα κίνητρα των δραστών δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδήλωση των πολιτών», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός. Υπογράμμισε ότι οι κυβερνώντες πρέπει να πάρουν τα μηνύματα και τα κόμματα να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
«Η Αθήνα δεν πρόκειται να γονατίσει, είτε το θέλουν, είτε όχι» δήλωσε, επίσης στον ΑΝΤ1, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. «Οι δράστες είναι νέο-αναρχικοί, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου και ξένοι, όχι οικονομικοί μετανάστες, που δεν ξέρω για ποιο λόγο βρίσκονται στη χώρα μας», είπε.
«Δεν νομίζω ότι οι δράστες της χθεσινής επίθεσης είναι προβοκάτορες αλλά δολοφόνοι. Στόχος τους ήταν να σκοτώσουν», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας. Αναφερόμενος στα μέτρα, επεσήμανε ότι παρά την οργή και τις τεράστιες θυσίες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πράξει με βάση το εθνικό συμφέρον.
Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε ο Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας και εκείνος στον ΑΝΤ1. «Είναι ιεροσυλία να αισθάνεται ανακούφιση για τα τρία θύματα, επειδή επισκίασαν τη μαζική παρουσία του ελληνικού λαού στο συλλαλητήριο», είπε για την κυβέρνηση και την κατηγόρησε για «ανικανότητα και για τη χειρότερη επίθεση στο κοινωνικό κράτος από τη δικτατορία».
Υπενθυμίζουμε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη από ασφυξία στον 3ο όροφο του κτιρίου της Marfin στην οδό Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά από επίθεση με μολότωφ, στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες από την πυροσβεστική πρόκειται για έναν άνδρα και δύο γυναίκες υπαλλήλους της τράπεζας Marfin, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτίριο της τράπεζας. Όπως γνωστοποιήθηκε, η μία γυναίκα ήταν έγκυος 4 μηνών.
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά, σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί πετούσαν πέτρες εναντίον των πυροσβεστών εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους ταραξίες και οι πυροσβέστες μπήκαν στην τράπεζα σβήνοντας τη φωτιά. Απεγκλώβισαν αμέσως τέσσερις γυναίκες κι έναν άντρα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία, ενώ αυτοί τους είπαν ότι είχαν παγιδευτεί κι άλλοι υπάλληλοι.
Οι πυροσβέστες ανέβηκαν στους ορόφους και στον τρίτο όροφο, βρήκαν νεκρούς τις δύο γυναίκες και τον έναν άνδρα, οι οποίοι έπαθαν ασφυξία από τους καπνούς. Η μία από τις γυναίκες είχε προσπαθήσει να βγει στο μπαλκόνι αλλά δεν πρόλαβε. Οι σοροί των τριών θυμάτων μεταφέρθηκαν με το ΕΚΑΒ, ενώ μέχρι και αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα ακριβή στοιχεία των άτυχων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.
Οκτώ άτομα ήταν συνολικά οι εγκλωβισμένοι και αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως η τράπεζα λαμπάδιασε, ενώ η πορεία επέτρεψε στα πυροσβεστικά οχήματα να πλησιάσουν, καθώς και σε ασθενοφόρα, που βρίσκονται μέχρι και αυτή την ώρα στην έκρυθμη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 4 είναι αστυνομικοί, στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, πάντως, η κατάστασή τους είναι ελεγχόμενη. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και σε άλλα νοσοκομεία.
Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κέντρο τις Αθήνας έγιναν 12 συλλήψεις και 28 προσαγωγές.
Ακόμη, τρία κτίρια στην αρχή της οδού Συγγρού πυρπολήθηκαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ αμέσως πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στον τόπο της φωτιάς και προσπάθησαν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες πηδώντας από τα μπαλκόνια των κτιρίων που φλέγονταν. Εικάζεται πως έχει προκύψει ακόμη και τραυματισμός ανδρός, ο οποίος στην προσπάθειά του να γλυτώσει από τις φλόγες πήδηξε από μπαλκόνι κτιρίου που φλεγόταν και έχει μεταφερθεί τραυματισμένος από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.
Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, πετροπόλεμος και μάχες των διαδηλωτών με αστυνομικούς στο Σύνταγμα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσουν.
Στο σημείο έφθασαν κι άλλες ομάδες διαδηλωτών με αποτέλεσμα το Σύνταγμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Κάποιοι από τους διαδηλωτές πυρπόλησαν πυροσβεστικό όχημα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός από το οποίο οι πυροσβέστες πρόλαβαν να βγουν την τελευταία στιγμή.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας συνεχίζονται κυρίως στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ έγινε και έφοδος παρουσία εισαγγελέα και στο υπό κατάληψη κτήριο της οδού Ζαΐμη 11.
Ο Νομάρχης Αθηνών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την θλίψη του για τους νεκρούς και την αγανάκτηση του για τα επεισόδια. Ο κ. Ι. Σγουρός ήταν στο κτίριο της Νομαρχίας και παρακολουθούσε την πορεία, και ανέφερε ότι δύο ύποπτοι επιτέθηκαν προς το κτίριο της Νομαρχίας και έριξαν βενζίνη για να βάλουν φωτιά. Όπως ανέφερε, αναγκάστηκαν να πηδήξουν σε γειτονικό κτίριο, ώστε να γλυτώσουν από τη φωτιά. Αυτά τα γεγονότα δεν λύνουν προβλήματα, και είναι απαράδεκτα τα γεγονότα που ακολούθησαν την πορεία, τόνισε ο κ. Σγουρός.
Αυτού του είδους οι κανιβαλισμοί δεν οδηγούν πουθενά, πρόσθεσε ο κ. Σγουρός. Ο Νομάρχης δήλωσε ότι όταν το κτίριο πήρε φωτιά, μέσα στο κτίριο υπήρχε μόνο μια επιτροπή και ο ίδιος, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν φύγει. Η φωτιά στο κτίριο σβήστηκε αμέσως, όμως οι ζημιές στο κτίριο είναι σοβαρότατες και εκτεταμένες, είπε επίσης και εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των τριών ανθρώπων στο κτίριο της τράπεζας στην Σταδίου.
Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ έγιναν στην διάρκεια της πορείας που οργάνωσαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων.
Ομάδες νεαρών προκάλεσαν ζημιές σε εμπορικά καταστήματα και Τράπεζες στην οδό Τσιμισκή, αναποδογύρισαν και έκαψαν κάδους, ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα να διασπαστεί η πορεία και να επικρατήσει πανικός μεταξύ των διαδηλωτών.
Επεισόδια έγιναν και έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου κατέφυγε ομάδα νεαρών και άρχισε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.
Ειρηνικά πραγματοποιήθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δυο οι πορείες ήταν μαζικές και οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των απεργών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περί τις 30 προσαγωγές.
Στη Βουλή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας όλοι εξέφρασαν τα συλληπητήριά τους, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για προβοκάτσια που δημιουργεί αθώα θύματα. Ο πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να επέλθει και πάλι η ηρεμία.
Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Πετσάλνικος εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του για τα επεισόδια, καθώς και τα συλληπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων και καταδίκασε τις πράξεις βίας που οδηγούν ακόμη και σε απώλεια της ανθρώπινης ζωής και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ουσία της δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Κρίθηκε σκόπιμο ως ελάχιστος φόρος τιμής στους τρεις νεκρούς να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.
Εν τω μεταξύ, τα διεθνή πρακτορεία έχουν εκτενή ρεπορτάζ για τα επεισόδια, τους νεκρούς και την ταραχώδη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μεταδίδοντας διαρκώς έκτακτα δελτία.