Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"Καθαρά χέρια" αλά ελληνικά

Μετά την οικονομική καταιγίδα, έρχεται η πολιτική μπόρα, με θέα την οικονομία και τους υπαίτιους της καταστροφής που βιώνουν το κράτος και οι πολίτες του.

Η υπόθεση «Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία» ανάγεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα, μετά και την καταλυτική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τις «θεσμικές» πηγές πληροφόρησης, δηλαδή τους γνωστούς διαδρόμους που ακολουθεί η ενημέρωση, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησαν να «πυροδοτήσουν», έστω σε επικοινωνιακό επίπεδο, μία διαδικασία «καθαρά χέρια».

Για τον λόγο αυτό, επιστρατεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, εν είδει «πολιτικού ανακριτή». Ο κ. Πεταλωτής συλλέγει τους φακέλους στελεχών υπουργείων, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς. Πρόκειται κυρίως για διευθυντές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

Είναι προφανές πως, μετά και την κατάθεση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου, με την οποία «έδωσε στεγνά» τον βασικότερο συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, τον Γιάννη Αγγέλλου, οι εξελίξεις θα τρέξουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, διότι πολύ απλά δεν γίνεται αλλιώς.

Ο κ. Δούκας, με την κατάθεσή του, επί της ουσίας «δίνει» τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή και εμμέσως τον Ευάγγελο Μπασιάκο.

Η κατάθεση του Πέτρου Δούκα αλλάζει τα δεδομένα εντός της Νέας Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη με «άλλοθι» την οικονομία, αλλά, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Ρηγίλλης, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία.

Η Ρηγίλλης είναι υποχρεωμένη, λόγω εξελίξεων, να αποφασίσει «Με ποιον θα πάει και ποιους θα αφήσει» επισημαίνουν οι προαναφερθέντες κύκλοι δηκτικά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δημοσίως δεν ξεκαθάρισε στον Αντώνη Σαμαρά τη στάση που προτίθεται να κρατήσει ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου επικύρωσης της συμφωνίας με το ΔΝΤ – ΕΕ. Εντούτοις, συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν πως τάχθηκε υπέρ της ψήφισης των μέτρων. Το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας περιπλέκεται, καθώς, εάν υπερψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο, τότε - εμμέσως αλλά σαφέστατα- αποδέχεται πως η διαχείριση της οικονομίας επί των ημερών της ήταν εγκληματική. Υπενθυμίζουν, δε, οι ίδιοι κύκλοι πως ο Κώστας Καραμανλής επί μακρόν είχε τεθεί υπό την επιτροπεία της άτυπης τρόικας που αποφάσιζε για τα πάντα.

Η άτυπη τρόικα αποτελείτο από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Σουφλιά και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Με λίγα λόγια, η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, είναι μέρος του προβλήματος και ο Αντώνης Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να αποφασίσει το πώς θα διαχειριστεί τις εσωτερικές του ισορροπίες σε μία επιχείρηση «καθαρά χέρια».

Η σύσταση Επιτροπής

Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με κυβερνητική πρωτοβουλία θεωρείται δεδομένη, καθώς, παρά τις δηλώσεις, ότι του επιμερισμού των ευθυνών προέχει η σωτηρία της χώρας, η κυβέρνηση έχει στην πολιτική της «φαρέτρα» τη βούληση να ενεργήσει άμεσα.

Και αυτό αφενός για να μην «ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο» και αφετέρου για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Η αναγκαιότητα της έρευνας για την απόδοση ευθυνών πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών είναι επιτακτική. Εξάλλου, αυτό φάνηκε και στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ο πρώτος πολίτης της χώρας ζήτησε «να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης» και να παταχθούν «οι απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος».

Με βάση τη λαϊκή απαίτηση να τιμωρηθούν εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, η κυβέρνηση «τρέχει» την υπόθεση της άμεσης συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και την αποστολή στον εισαγγελέα όλων των υποθέσεων κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, επομένως, καλείται να αποδώσει το ταχύτερο δυνατό ευθύνες σε πρόσωπα που κράτησαν το τιμόνι της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Το πρόβλημα και η πολιτική αναταραχή θα προκύψει από το χρονικό εύρος του ελέγχου. Αν θα καλύψει μόνο το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία ή θα ξεκινήσει από παλαιότερα, δηλαδή την περίοδο της εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη, διάστημα που τα πολιτικά ηνία κατείχε το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να «χτυπηθεί» άμεσα και καίρια η «χαμηλή διαφθορά», αυτή δηλαδή που αφορά σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.

Προς το παρόν, πολιτικά έχει ανατεθεί στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, να ζητήσει από τα υπουργεία όλους τους σχετικούς φακέλους που εκκρεμούν προς διερεύνηση.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η ανάθεση στον κ. Πεταλωτή της ευθύνης να κινήσει τα νήματα και όχι σε κάποιον από τους «εμπειρότερους» πολιτικούς της κυβέρνησης.

Πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση η κομματική αδιαλλαξία της Αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση καλείται να αποδώσει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς που βαρύνονται με σκάνδαλα κάθε είδους.

Την ίδια ώρα, διαφαίνεται η πλήρης πολιτική και κομματική αδιαλλαξία της Αριστεράς. Η αντιπολίτευση, με τη χώρα να έχει απολέσει την εθνική της κυριαρχία, αντιδρά, κλιμακώνοντας την ένταση αλλά και αναβαθμίζοντας το επίπεδο αντιπαράθεσης.

Δεν δέχεται να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θεωρώντας αυτή άνευ ουσίας, καθώς τα μέτρα ελήφθησαν ήδη χωρίς διάλογο.

Η ουσιαστική άρνηση του συνόλου σχεδόν - εκτός του ΛΑΟΣ- της αντιπολίτευσης για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκαλεί «μάχη χαρακωμάτων» και, στη χειρότερη περίπτωση, «μάχες οπισθοφυλακής».