Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Ρεσάλτο ΣΔΟΕ σε εφοπλιστή με 130 ακίνητα

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να συλλάβει τη φοροδιαφυγή, ειδικά από τους έχοντες και κατέχοντες, εξαπολύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) σε 150 γιατρούς του Κολωνακίου, τώρα στο μικροσκόπιο των «Ράμπο» μπαίνουν γνωστοί Eλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες οι οποίοι διαθέτουν πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα, ωστόσο δεν δηλώνουν στην Εφορία τα ανάλογα εισοδήματα.

Επιπρόσθετα, στο στόχαστρο έχουν μπει και οι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών ή εταιρειών της Κύπρου που έχουν στην κατοχή τους βίλες και ακριβά ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο της επιχείρησης-«σκούπα» pπριν από 10 ημέρες υπάλληλοι της ΥπΕΕ επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του εφοπλιστή κ. Γιώργου Προκοπίου, (στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας) ιδιοκτήτη της εταιρείας «Dynacom Tankers Management» - και μάλιστα χωρίς τη συνοδεία εισαγγελέα (δεν ήταν απαραίτητο, καθώς ο εφοπλιστής δεν κατηγορείται για κάτι).

Οι άνδρες της Υπηρεσίας ζήτησαν και πήραν μαζί τους τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του γνωστού εφοπλιστή, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει μεγάλη αδυναμία στο real estate και έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας ακίνητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά σε χώρες της Μεσογείου.

Πράγματι, στα εργαστήρια της Υπηρεσίας ανακάλυψαν ύστερα από επεξεργασία του σκληρού δίσκου ότι έχει στην κατοχή του 130 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία τα έχει περάσει σε αντίστοιχες offshore εταιρείες. Στόχος της ΥπΕΕ είναι πλέον να διαπιστωθεί, εφόσον δεν είναι παράνομη η κατοχή ακινήτου από offshore εταιρεία, εάν από αυτά τα ακίνητα ο εφοπλιστής έχει εισοδήματα από ενοίκια και εάν τα ποσά αυτά δηλώνονται από τον ίδιο στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι γνωστή η αγάπη που έχει ο γνωστός εφοπλιστής για τα ακίνητα. Μάλιστα προ δύο ετών εξαγόρασε το κτήμα γνωστού τραπεζίτη στην Τζια. Οι φήμες λένε ότι ζήτησε να το αγοράσει από τον ιδιοκτήτη του αφού το επισκέφθηκε μόνο μία φορά. Το τίμημα εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 2-3 εκατ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να επισκεφθούν οι άνδρες της ΥπΕΕ, μεταξύ άλλων, και έτερο γνωστό και επιτυχημένο εφοπλιστή, ο οποίος απασχολεί συχνά πυκνά τις κοσμικές στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών.

Ο Έλληνας tycoon διαθέτει μεγάλα ακίνητα, μεταξύ αυτών στη Φιλοθέη και στην Αράχωβα, όπως επίσης και τουλάχιστον δύο πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών μία Bentley και ένα Mercedes Jeep.

Στην ΥπΕΕ «απορούν» πώς ο συγκεκριμένος εφοπλιστής αν και διαμένει στην Ελλάδα, δεν δηλώνει ούτε ένα ευρώ εισόδημα στις ελληνικές φορολογικές αρχές.