Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Η αναθεώρηση του συντάγματος ήταν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία

Σε συνταγματική αναθεώρηση σχεδιάζει να προχωρήσει το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία, όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που κρίση έχει ξεσπάσει στη χώρα με τη σύλληψη στρατιωτικών κατηγορούμενων για εξύφανση συνωμοσίας με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του το 2003.

"Δεν πρόκειται να αναθεωρήσουμε εξ ολοκλήρου το Σύνταγμα αλλά σκοπεύουμε να τροποποιήσουμε ορισμένα άρθρα, κυρίως αυτό για την απαγόρευση της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων και αυτό για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης", είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.

Το υπάρχον σύνταγμα του 1982 που καταρτίστηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς, μετά το πραξικόπημα του 1980, επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων, περιστέλλει τη δράση των συνδικάτων και επιτρέπει στο στρατό να ασκεί σημαντική επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας.

"Θα προχωρήσουμε γρήγορα ώστε να έχουμε διαβουλεύσεις επ' αυτού με τα πολιτικά κόμματα" που εκπροσωπούνται στην εθνοσυνέλευση, υπογράμμισε διευκρινίζοντας ότι οι τροποποιήσεις αυτές εντάσσονται στις προσπάθειες της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες.

Το τουρκικό σύνταγμα τροποποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό κυρίως την περίοδο 2001-2004, ώστε να επιτραπεί στη χώρα να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η αναθεώρηση του συντάγματος ήταν από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μετά τη μεγάλη του νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2007.