Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Το Πεντάγωνο απέρριψε κατηγορίες του Ιράν

Το Πεντάγωνο απέρριψε τις κατηγορίες του Ιράν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία σουνιτική ανταρτική οργάνωση και αρνήθηκε ότι ο ηγέτης της βρισκόταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση προτού συλληφθεί, πριν από δύο ημέρες.

Ο υπουργός Αντικατασκοπείας του Ιράν, Χεϊντάρ Μοσλεχί δήλωσε ότι ο ηγέτης της σουνιτικής ανταρτικής οργάνωσης Τζουντολάχ, Αμπντολμαλέκ Ριτζί βρισκόταν σε αμερικανική στρατιωτική βάση 24 ώρες πριν από τη σύλληψή του από άνδρες των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας. Υποστήριξε εξάλλου ότι ο Ριτζί είχε στην κατοχή του αφγανικό διαβατήριο, το οποίο του έδωσαν οι ΗΠΑ και είχε επισκεφθεί νωρίτερα ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι ιρανικοί ισχυρισμοί ότι ο Αμπντολμαλέκ Ριτζί βρισκόταν σε εγκαταστάσεις του στρατού των ΗΠΑ πριν από τη σύλληψή του είναι απολύτως εσφαλμένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μόρελ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι κατηγορίες ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδας όπως η Τζουντολάχ είναι «τίποτα περισσότερο από ιρανική προπαγάνδα».

Η Τζουντολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έγινε στις 18 Οκτωβρίου, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 Ιρανοί, μεταξύ των οποίων 15 μέλη της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης. Η οργάνωση δρα στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν, στα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Τεχεράνη, Μοχάμαντ Αμπάζι δήλωσε ότι η σύλληψη θα μπορούσε να είχε γίνει «χωρίς τη βοήθεια του Πακιστάν». Οι κατηγορίες του Ιράν ότι η Τζουντολάχ έχει βάσεις στην επαρχία Μπαλουχιτάν του Πακιστάν, έχουν προκαλέσει τριβές στις διμερείες σχέσεις, αλλά η σύλληψη του Ριτζί θα μπορούσε να βοηθήσει για την εκτόνωση της έντασης.