Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ανεβάζουν σε 8,8 Ρίχτερ το σεισμό στη Χιλή - Κίνδυνος για τσουνάμι σε όλη τη Λατινική Αμερική

Από τον σεισμό προκλήθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της χιλιανής πρωτεύουσας, Σαντιάγο. Προειδοποίηση υπάρχει για τσουνάμι στις ακτές της Χιλής αλλά και του Περού. Ιδιαίτερα ανήσυχοι οι σεισμολόγοι για τον "παγκόσμιο" αυτό σεισμό. Χαοτική η κατάσταση στη χώρα από τον πανικό. Συγκεχυμένες οι πρώτες πληροφορίες για υλικές ζημιές. Πέντε θύματα αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στη Χιλή, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας, Σαντιάγο.

Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,3 Ρίχτερ και 8,5, αλλά η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τις ακτές της Χιλής και του Περού μετά τον ισχυρό σεισμό στη Χιλή, που είχε μέγεθος 8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να πληγούν από τσουνάμι και οι ακτές του Ισημερινού.

"Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να ενεργοποιήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι, που μπορεί να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο, μέσα σε λίγα λεπτά και πιο απομακρυσμένες ακτές, σε λίγες ώρες", ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Αυτόπτης μάρτυρας τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ είπε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων.