Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κόβουν τα αεροπορικά εισιτήρια σε αξιωματικούς και στρατιώτες

Δραστικές περικοπές στις παροχές για μετακινήσεις αξιωματικών και στρατευμένων κατά τις άδειές τους αποφάσισε το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με υπηρεσιακή εγκύκλιο αλλά και πηγές του υπ. Άμυνας καταργούνται πλήρως οι καταστάσεις επιβίβασης για αεροπορική μετακίνηση για όλο το προσωπικόμόνιμους και στρατευμένους- από και προς όλες τις περιοχές της χώρας. Πλέον αεροπορική μετακίνηση θα δικαιούνται μόνον οι υπηρετούντες στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ) και μάλιστα μόνο για μία φορά στην 9μηνη θητεία. Όσον αφορά τις καταστάσεις επιβίβασης με λεωφορείο, τρένο ή πλοίο, αυτές περιορίζονται από 3 σε 1 για τους στρατευμένους, ενώ για τους αξιωματικούς από 4 σε 2 το έτος με την υποχρέωση να γίνονται μία ανά εξάμηνο. Οι περιορισμοί δεν περιλαμβάνουν τις καταστάσεις επιβίβασης για την αρχική τοποθέτηση σε μονάδα ή τις μεταθέσεις. Οι περιορισμοί- και κυρίως αυτές των αεροπορικών μετακινήσεων- έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και διότι είχαν παρατηρηθεί «στρεβλώσεις κατά τη χρήση τους», όπως είπε αρμόδια πηγή. Επίσης η ίδια πηγή ανέφερε ότι και κατά τις συνεργασίες των επιτελείων με ταξιδιωτικά γραφεία για τις μετακινήσεις από και προς την Κύπρο υπήρξαν καταγγελίες για «γκρίζες» περιοχές, οι οποίες διερευνώνται. Από τους περιορισμούς το υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Νυχτερινή υπαναχώρηση
Αργά χθες τη νύχτα και ενώ υπήρξε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις παραπάνω αλλαγές (υπάρχει ήδη υπηρεσιακή εγκύκλιος), το υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση- διευκρίνιση πως σ΄ ό,τι αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις των οπλιτών που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές και στην Κύπρο «δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση» και ότι η περιστολή δαπανών θα γίνει με μέτρα που δεν θίγουν τους κληρωτούς.

Το πιθανότερο, έλεγαν αρμόδιες πηγές, είναι ότι για όσους υπηρετούν στα σύνορα θα διατίθενται δωρεάν τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση για τις τιμές με τα ταξιδιωτικά γραφεία.