Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τους 400 έφθασαν οι νεκροί μέχρι στιγμής απο τον σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 320 χλμ νοτιοδυτικά του Σαντιάγο το πρωί του Σαββάτου

Oι πληγέντες ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

ο τσουνάμι που δημιουργήθηκε προκάλεσε συναγερμό σε όλο τον Ειρηνικό αλλά οι μεγαλύτερες καταστροφές τελικά δεν συνέβησαν. Τα κύματα έπληξαν την πόλη Ταλκαχουάνο της Χιλής αργά το Σάββατο προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο λιμάνι της πόλης.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 3.34 τα ξημερώματα χθές με επίκεντρο περίπου 115 χλμ από το Κονσέπσιον, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, όπου πολλά κτίρια έχουν ισοπεδωθεί.

Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες καθώς γέφυρες, δρόμοι και μεγάλα κτίρια κατέρρευσαν και στο Σαντιάγο, όπου το διεθνές αεροδρόμιο υπέστη σοβαρές ζημιές και αναμένεται να παραμείνει κλειστό.

Τα περίχωρα της πόλης Κονσεπσιόν έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Εθνικής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών της Χιλής Κάρμεν Φερνάντες, που εκτιμά ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν πληγεί.

Περίπου 100 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια κτιρίου στην πόλη Κονσεπσιόν της Χιλής, το οποίο κατέρρευσε το Σάββατο από τον ισχυρό σεισμό.

Επίσης, σχεδόν μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και πιθανόν δεν είναι κατοικήσιμα δήλωσε η Χιλιανή υπουργός Στέγασης Πατρίτσια Πομπλέτε.

Η παραγωγή σε δύο διυλιστήρια πετρελαίου και δύο μεγάλων ορυχείων χαλκού σταμάτησαν προσωρινά, πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές δε θα πληγούν.

Σε «κατάσταση καταστροφής» κήρυξε την κεντρική Χιλή η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, έκτακτη βοήθεια 3 εκατ. ευρώ στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποστολή βοήθειας σχεδιάζουν επίσης οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρότεινε να συντονίσει την αποστολή βοήθειας στη Χιλή.

Η κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε να μη σταλεί βοήθεια από τις άλλες χώρες προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής εκτιμήσουν με ακρίβεια τις προτεραιότητες, έτσι ώστε μην «εκτραπεί» βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή.

Παράλληλα η TV Chile μετέδωσε ότι αεροσκάφη της LAN, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας της Χιλής, που εκτελούν διεθνείς πτήσεις άρχισαν να προσγειώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαντιάγο.

Ο αερολιμένας είχε κλείσει, καθώς οι τερματικοί του σταθμοί υπέστησαν ζημιές, μετά τον ισχυρό σεισμό. Η πλήρης λειτουργία του αναμένεται να αποκατασταθεί ύστερα από 48 ώρες, ανακοίνωσαν οι αερολιμενικές αρχές.

Μικρότερο το τσουνάμι

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι, το οποίο έφθασε ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά. Τα σεισμικά κύματα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στο νησί Χουάν Φερνάντες της Χιλής και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην πόλη-λιμάνι Ταλκαουάνο.

Τσουνάμι ύψους 120 εκατοστών έπληξε πριν από λίγη ώρα το λιμάνι Κούτζι, στην περιφέρεια Ιουάτε, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι αρχές έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν 320.000 άνθρωποι από τις παραθαλάσσιες περιοχές στη βόρεια Ιαπωνία.

Επίσης, σεισμικά κύματα ύψους 0,8 μέτρων έπληξαν τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κέντρου Τσουνάμι στη Σαχαλίνη, τα κύματα έπληξαν τη χερσόνησο Καμτσάτκα, βορειοανατολικά της Ιαπωνίας και τα νησιά Κουρίλες. «Δεν αναφέρθηκαν ζημιές», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Νωρίτερα δεκάδες άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από σπίτια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, στα νησιά Κουρίλες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα Χουάν Φερνάντεζ και κινήθηκε στη συνέχεια προς το Νησί του Πάσχα. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 11 αγνοούνται έπειτα από το τσουνάμι που έπληξε το νησί Ρόμπινσον Κρουζό, 700 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Χιλής, σύμφωνα με τις αρχές.

Το βράδυ του Σαββάτου, κύματα ύψους 1,8 μέτρων σάρωσαν τις ακτές της Γαλλικής Πολυνησίας, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές.

Το τσουνάμι έφτασε στην περιοχή της Χαβάης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) και το ύψος το κυμάτων ήταν μικρότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς δεν ξεπέρασε το 1.80μ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές και περίπου μία ώρα αργότερα έληξε ο συναγερμός.

Τσουνάμι χτύπησε και τις ακτές της Καλιφόρνια, δεν είχε όμως μεγάλη ισχύ και θύμισε περισσότερο μια συνηθισμένη θαλασσοταραχή. Το μόνο που ανέφεραν οι αρχές ήταν ασυνήθιστος κυματισμός της θάλασσας στα νότια της Σάντα Μόνικα, στο Σαν Ντιέγκο.

Στη συνέχεια το τσουνάμι έφτασε στη Νέα Ζηλανδία και τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας χωρίς, μέχρι στιγμής, να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 200 κρατούμενοι μίας φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής, δραπέτευσαν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής, δήλωσαν πηγές της φυλακής.

Σώοι οι Γάλλοι αρχαιολόγοι

Σώοι είναι οι δέκα Γάλλοι αρχαιολόγοι που βρίσκονταν το Σάββατο στο νησί Ρόμπινσον Κρουσόε, στ΄ανοικτά της Χιλής , το οποίο επλήγη από τεράστιο κύμα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 8,8 Ρίχτερ.

Η επικοινωνία με τους γάλλους αρχαιολόγους δεν ήταν δυνατή χθες γεγονός που είχε προκκαλέσει ανησυχία.

Οι Χιλιανοί συνάδελφοί τους (περίπου δέκα) με τους οποίους συμμετείχαν από τις αρχές της εβδομάδας σε υποβρύχιες έρευνες στο νησί για να εντοπίσουν τα απομεινάρια ενός ισπανικού πλοίου του 17ου αιώνα, είναι επίσης καλά.

Τηλέφωνο επικοινωνίας από το υπ.Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών, ενεργοποίησε, λόγω του σεισμού στη Χιλή, τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Οι Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην ακόλουθη τηλεφωνική γραμμή: 210-368 1912.