Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΠΓΔΜ: Η TAV αναλαμβάνει τα δύο αεροδρόμια

Η τουρκική εταιρεία VAT ανακοίνωσε χθες πως αναλαμβάνει τη διοίκηση των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία εκχώρησης διάρκειας 20 ετών που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της χώρας.

Ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση των επενδύσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη συμφωνία, επεσήμανε ο διευθυντής της TAV Holding Operations, κ. Murat Ornekol, προσθέτοντας πως «οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ξεκινήσουμε δουλειά. Αντιθέτως ,οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν με πόρους από ίδιες πηγές και σε συνεργασία με διάφορες τράπεζες».

Βάσει των προβλεπομένων στη συμφωνία τα αεροδρόμια «Alexander the Great» των Σκοπίων και «St. Apostle Paul» της Οχρίδας θα πρέπει να ανακατασκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν, ενώ η κατασκευή του αεροδρομίου εμπορευμάτων στο Stip θα πρέπει να ξεκινήσει σε 10 χρόνια, προκειμένου να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της Civil Aviation Organization αναφορικά με τη συλλογή και ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων διάρκειας 10 ετών για την οριστική επιλογή της τοποθεσίας κατασκευής αεροδρομίων.

Εκτός από τη διατήρηση των ήδη απασχολουμένων στα 2 αεροδρόμια, οι οποίοι έχουν ήδη μεταφερθεί στη νεοσυσταθείσα εταιρεία «TAV Macedonia», η TAV έχει αναλάβει τη δέσμευση να χρησιμοποιήσει εγχώριες εταιρείες στις εργασίες ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού. «Προτιμούμε να δουλεύουμε με εγχώριο προσωπικό και εταιρείες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Ornekol.