Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Βουλιάζει ο οικισμός Ροπωτό Τρικάλων

Μέσα σε ρήγμα είναι έτοιμος να βουλιάξει ο οικισμός Ροπωτό του δήμου Πύλης στο νομό Τρικάλων, εξαιτίας του κατολισθητικού φαινομένου, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι βροχές επιδείνωσαν το δεδομένο πρόβλημα που παρατηρείται στον οικισμό όπου έχουν γίνει μετατοπίσεις εδάφους, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν μεγάλα ανοίγματα ή έχουν καταστραφεί εντελώς.

Κατοικίες υπέστησαν ζημιές και πολλές εξ αυτών είναι ακατάλληλες προς κατοίκιση. Τα κανάλια έχουν καταστραφεί και το νερό διαβρώνει συνεχώς το έδαφος, υπόγεια και υπέργεια. Επίσης, κινδυνεύει και η υδροδότηση, καθώς το δίκτυο έχει υποστεί ζημιές από την αρχή της γεώτρησης.

Οι κάτοικοι του χωριού υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ενεργοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο εκκένωσης. Μέσα σε όλα αυτά διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ, καθώς ο μετασχηματιστής παρασύρθηκε από την καθίζηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, ενώ συνεργείο της Επιχείρησης εξετάζει τη δυνατότητα μετεγκατάστασης του μετασχηματιστή σε σταθερό σημείο.

Σημειώνεται ότι για να παρέμβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και να δοθεί άδεια από τα αρμόδια υπουργεία.