Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Αιματηρές επιθέσεις στις νότιες Φιλιππίνες

Δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 άμαχοι, σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίσθηκαν το Σάββατο από επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο χωριό Τουμπίγαν, κοντά στην πόλη Μαλούσο, στις νότιες Φιλιππίνες, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Μπασιλάν.

Περίπου 70 μέλη της οργάνωσης Άμπου Σαγιάφ επέδραμαν την αυγή στο χωριό, περίπου 900 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Αντόνιο Μεντόσα, αξιωματούχος της αστυνομίας.

«Οι απώλειες ήταν ένα μέλος κυβερνητικής πολιτοφυλακής και 12 άμαχοι», είπε. Ο Μεντόσα πρόσθεσε ότι οι τραυματισμένοι χωρικοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κοντινά νοσοκομεία για τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού για να καταδιώξουν τους δράστες της επίθεσης.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας διέσωσαν, στην κοντινή πόλη Σουμίσιπ, δυο Κινέζους οι οποίοι είχαν απαχθεί από μαχητές της Άμπου Σαγιάφ πριν τρεις μήνες και πλέον.

Ο Μεντόσα δεν διευκρίνισε εάν η επίθεση σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη καταδίωξη, από τα κυβερνητικά στρατεύματα, των απαγωγέων, μετά την απελευθέρωση των ομήρων την Παρασκευή.

Οι διασωθέντες, Ζι Σουν Λου, 51 ετών, και Μπο Σουνγκ Ταν, 27, βρίσκονταν σε ένα εργοστάσιο κοντραπλακέ όταν απήχθησαν, την 10η Νοεμβρίου.

Η Άμπου Σαγιάφ, η μικρότερη αλλά πιο βίαιη μουσουλμανική ένοπλη παράταξη του νότου, η οποία θεωρείται σχετιζόμενη με την αλ Κάιντα, έχει διεκδικήσει την ευθύνη για μερικές από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει απαγάγει πολλούς ξένους υπηκόους αλλά και ντόπιους, ειδικά πλούσιους επιχειρηματίες.