Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Μήνυμα Βενιζέλου στην Τουρκία για μείωση των εξοπλισμών

Πρόσκληση στην Τουρκία για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω του συνεδρίου «Ελλάδα- Τουρκία στον 21ο αιώνα».

"Και οι δύο χώρες βιώνουμε την οικονομική κρίση. Οι αμυντικές δαπάνες είναι δυσβάσταχτο βάρος. Εχουμε κάθε λόγο να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο με τις λιγότερες απώλειες", δήλωσε ο υπουργός. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, σχετικά με την επιχείρηση "Βαριοπούλα", είπε πως "είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγεται η εξαγωγή της εσωτερικής έντασης στην Τουρκία". Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με "στρατηγική ψυχραιμία" τις συχνές παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δεν αντιδρά νευρικά.

Υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης τάχθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Είναι η ώρα να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά, να μπούμε στα βαθιά νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να κολυμπήσουμε και όλοι γνωρίζουμε κολύμπι", δήλωσε.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Τούρκος διπλωμάτης, Οσμάν Κουρουτούρκ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της χώρας του στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας πως η κριτική που ασκούν κράτη - μέλη της Ε.Ε. στη χώρα έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό του τουρκικού λαού. Εκτίμησε ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί δεν επιθυμούν την Τουρκία στην Ευρώπη, επειδή δεν θέλουν να χάσουν τις ψήφους των ακροδεξιών. Χαρακτήρισε ακατανόητο το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι υπέρ της Τουρκίας, αλλά κατά της ένταξής της στην Ένωση.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.