Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Νέο λουκέτο σε αμερικανική τράπεζα

Την κατάσχεση μιας μικρής τράπεζας στη Νεβάδα ανακοίνωσε χθες η ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ, αυξάνοντας στις 21 το σύνολο των πτωχεύσεων τραπεζών στη χώρα φέτος.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε ότι η Carson River Community Bank στο Κάρσον Σίτι, στην κομητεία Ρίνο στη Νεβάδα, έκλεισε.

Σύμφωνα με τη FDIC, ο αριθμός των «προβληματικών» τραπεζών στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση 27%, το τέταρτο τρίμηνο του 2009, φθάνοντας τις 702. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 1993, υποδηλώνοντας – σύμφωνα με αναλυτές – ότι η ανάκαμψη του τομέα παραμένει «άνιση».

Αν και στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι τράπεζες αυτές δεν αναμένεται να πτωχεύσουν, το μέγεθος του καταλόγου δείχνει ότι πάρα πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σοβαρές αδυναμίες.

Η Carson River είχε πόρους 51,1 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις 50 εκατ. δολαρίων την 31η Δεκεμβρίου 2009, σύμφωνα με την FDIC. Η Heritage Bank, στη Νεβάδα, χωρίς να πληρώσει την FDIC για να αναλάβει την κάλυψη των καταθέσεων της τράπεζας που έκλεισε, συμφώνησε να αγοράσει περίπου 38 εκατ. δολάρια από το σύνολο των πόρων της.

Η πτώχευση της Carson River αναμένεται να στοιχίσει στην FDIC περί τα 7,9 εκατ. δολάρια.

Την Τρίτη, η αμερικανική υπηρεσία ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις ποσών για αναμενόμενες νέες πτωχεύσεις τραπεζών μείωσαν ακόμα περισσότερο τα διαθέσιμα ποσά στο ταμείο της σε -20,9 δισ. δολάρια στα τέλη της χρονιάς.

Η υπηρεσία διαθέτει πάντως 66 δισ. δολάρια σε μετρητά για να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές της ανάγκες και να καλύψει λογαριασμούς πελατών των τραπεζών. Σημειώνεται ότι η FDIC εγγυάται καταθέσεις έως και 250.000 δολαρίων.

Από τον Ιανουάριο του 2008, έχουν κλείσει συνολικά 186 τράπεζες στις ΗΠΑ, ενώ οι πτωχεύσεις αναμένεται να κορυφωθούν φέτος λόγω των συνεπειών της εγχώριας και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.