Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Προειδοποίηση Ερντογάν προς τον στρατό

Ουδείς χαίρει ατιμωρησίας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απονομή δικαιοσύνης για το πολιτικό σκάνδαλο που ταλανίζει την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιήσε σήμερα το στρατό λέγοντας ότι «ουδείς είναι υπέρανω των νόμων», τη στιγμή που 11 στρατιωτικοί προφυλακίζονταν στο πλαίσιο μιας έρευνας για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, το 2003.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η εξομάλυνση. Πρόκειται για προόδους που κάνουμε ως προωθημένη δημοκρατία», δήλωσε στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του κόμματός του (AKP, Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης) χωρίς πάντως να αναφερθεί ρητά στη διεξαγόμενη έρευνα για συνωμοσία.

«Αυτοί που καταστρώνουν μυστικά σχέδια για να συντρίψουν τη βούληση του λαού πρέπει να αντιληφθούν ότι από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη. Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων. Ουδείς χαίρει ατιμωρησίας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το AKP γίνεται ολοένα και πιο αυταρχικό και επιχειρεί να δυσφημήσει το στρατό, που θεωρείται ο φρουρός του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

«Ναι, αυτή η διαδικασία είναι επώδυνη, αλλά είναι για το καλό του λαού μας που αριθμεί 72 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

«Ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει ή να φοβάται», συνέχισε ο Ερντογάν. «Η κατεύθυνση της Τουρκίας είναι προφανής. Η Τουρκία προχωρεί προς μια προωθημένη δημοκρατία. Η Τουρκία προοδεύει στο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την κράτηση 11 νέων υπόπτων στην υπόθεση της συνωμοσίας του 2003 κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας σε 31 το σύνολο των προσώπων που ενέχονται στην υπόθεση αυτή, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.