Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ποιός πιστεύει στην Ελληνοτουρκική φιλία και στα ....ζεϊμπέκικα;

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού Ερντογάν για πλήρη επικράτηση συναντά σοβαρές αντιστάσεις στο κεμαλικό καθεστώς, που κυβερνά παρασκηνιακά την Τουρκία από τη δημιουργία της τη δεκαετία του 1920. Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του κατεστημένου έχει ήδη προσχωρήσει στην κυβέρνηση. Αλλοι όμως αντιστέκονται. Αλλά ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να καθαρίσει την κατάσταση.

Θα τα καταφέρει. Ουδείς μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό με ασφάλεια. Μέχρι στιγμής οι αρχές της Αγκυρας απεκάλυψαν δύο αλληλένδετες συνομωσίες για την δημιουργία τεχνητής κρίσης, που θα οδηγούσε ακόμα και σε εισβολή στην Ελλάδα, για να ανατραπεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Το σχέδιο Εργκενεκόν και η επιχείρηση «Βαριοπούλα», όπως ονομάστηκε η συνωμοσία για την εξαγωγή της κρίσης με εισβολή τουρκικών δυνάμεων στον ελληνικό Εβρο έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στην χώρα. Ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει με τους συνωμότες, όπως τους αποκαλεί.

Εχει προχωρήσει στην σύλληψη κορυφαίων παραγόντων του κεμαλικού κατεστημένου, κάτι αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι απόστρατοι αξιωματικοί, όπως οι πρώην αρχηγοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας, εν ενεργεία αξιωματικοί αλλά κι εισαγγελείς και δικαστές, καθώς και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Οι συλλήψεις είναι μαζικές, πρωτοφανείς, εντυπωσιακές αλλά προκαλούν έντονο προβληματισμό για την αντίδραση του βαθέος κράτους, καθώς ανεπισήμως από τους στρατιωτικούς προέρχονται σημαντικές προειδοποιήσεις, που οδήγησαν στην πτώση του χρηματιστηρίου την περασμένη Τετάρτη.

Η εξέλιξη αυτή όμως έχει συνέπειες και για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπάρχει η εύλογη εντύπωση ότι η εσωτερική κρίση στην Τουρκία μπορεί να εξαχθεί με την μορφή επιθετικότητας προς τη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποίαν τα οικονομικά πράγματα είναι τραγική κι οι κίνδυνοι μεγάλοι ένθεν κι εκείθεν του Αιγαίου. Προσφάτως ο τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ μιλώντας σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού τους ζήτησε να είναι έτοιμη να εκτελέσουν με ευσυνειδησία και χωρίς δισταγμό το καθήκον τους.

Ο στρατηγός Μπασμπούγ επισκέφτηκε την βάση του Κολτσούκ σε μια προφανή προσπάθεια να αναπτερώσει το ηθικό του στρατιωτικού κατεστημένου που έχει κλονισθεί από τις συνέπειες των καταστάσεων, που έχουν δημιουργηθεί με τις επιχειρήσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα. Η επίσκεψη αυτή του τούρκου επιτελάρχη στη ναυτική βάση σε συνδυασμό με τα όσα είπε, εξελήφθησαν ως έμμεση απειλή και για την Ελλάδα καθώς ο φόβος των ελλήνων επιτελαρχών ότι οι Τούρκοι μπορεί να εξάγουν την κρίση τους δημιουργώντας τεχνητό πρόβλημα στο Αιγαίο και στη Θράκη είναι εξαιρετικά ισχυρός τελευταία.

Όλα λοιπόν κρέμονται σε ένα τεντωμένο σχοινί. Είναι προφανές ότι για τα ελληνικά συμφέροντα προέχει η επικράτηση Ερντογάν. Και μάλιστα σύντομα. Καθώς μια σθεναρή αντίδραση του «βαθέος κράτους» μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια εποχή κατά την οποίαν είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η εξεύρεση λύσης στις όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές προκειμένου να αποφορτισθεί η ένταση και να υπάρξει μείωση των δαπανών, που επιβαρύνουν δυσανάλογα και τους δύο προϋπολογισμούς.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι εφόσον, όπως φαίνεται υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η εκμετάλλευση του μπορεί να γίνει χωρίς την συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη και των δύο χωρών. Θα ήταν ευχής έργο αντί να σπαταλάμε τεράστια ποσά, που δεν διαθέτουμε, σε εξοπλισμούς, που πάνε χαμένοι, να συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου. Αλλά κάτι τέτοιο εξαιτίας αγκυλώσεων και κοντόφθαλμων συμπεριφορών αλλά και των μικροσυμφερόντων των εκπροσώπων του κεμαλικού κατεστημένου, ίσως να μην είναι εφικτό στο προσεχές μέλλον. Κι αυτό είναι μεγάλο κρίμα και για τους δύο λαούς.