Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Οι ΗΠΑ διευρύνουν τις επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να προμηθεύσουν την Υεμένη με ελικόπτερα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού και να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με έγγραφο του Πενταγώνου.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για την παροχή βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Υεμένη, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τις λεπτομέρειες του απόρρητου αυτού προγράμματος.

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο του Πενταγώνου, που συντάχθηκε για ενημέρωση του Κογκρέσου, η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Υεμένη συνίσταται στην επισκευή ελικοπτέρων Mi-17, την παραχώρηση τεσσάρων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και την εκπαίδευση των πληρωμάτων που θα χειρίζονται και θα συντηρούν τα ελικόπτερα και τα οχήματα.

Με τη βοήθεια αυτή η Πολεμική Αεροπορία της Υεμένης θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μικρών ομάδων που θα συμμετέχουν σε ημερήσιες ή νυχτερινές επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα, σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.