Τη σύσταση επιτροπής έρευνας για τους φόνους χριστιανών στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία έκανε γνωστό ότι θα δράσει με ιδιαίτερη αυστηρότητα κατά των δραστών.
«Η κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις σε χριστιανούς, μία από τις συνιστώσες του λαού μας, και αποφάσισε να σχηματίσει επιτροπή έρευνας», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπός της, Άλι Αλ Ντάμπαγκ και συνέχισε:
«Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτού του είδους, θα δράσει με σθεναρότητα απέναντι στις τρομοκρατικές δυνάμεις και θα ανακρίνει τους υπευθύνους των σημείων ελέγχου κοντά στα οποία σημειώθηκαν οι επιθέσεις».
Τα δύο τελευταία θύματα ήταν ένας καθολικός Σύρος και οι δύο γιοί του, οι οποίοι δολοφονήθηκαν την Τρίτη μέσα στο σπίτι τους. Με το θάνατό τους ο αριθμός των χριστιανών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 14 Φεβρουαρίου στη Μοσούλη ανήλθε στους 8. Στην συγκεκριμένη περιοχή ζουν 15.000 ως 20.000 μέλη της μειονότητας αυτής.
Από τη μεριά της, η χριστιανική κοινότητα της Μοσούλης καταδίκασε την αδράνεια των υπηρεσιών ασφαλείας απέναντι στους δολοφόνους, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι.
Στο μεταξύ, οι αρχές της περιοχής εξέφρασαν φόβους ότι οι χριστιανοί μπορεί να αποτελέσουν τα κύρια θύματα της αύξησης των εντάσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου στο Ιράκ.
«Το πρόσφατο κύμα βίας κατά των χριστιανών στη Μοσούλη αποσκοπεί στην υποκίνηση θρησκευτικών και εθνοτικών εντάσεων ενόψει των εκλογών», σχολίασαν βουλευτές της επαρχίας Νινεβέχ, στο βόρειο Ιράκ.
«Σκοπός της βίας κατά των χριστιανών στην επαρχία Νινεβέχ είναι η διαιώνιση της αστάθειας μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών, δογμάτων και εθνοτήτων της επαρχίας», δήλωσε ο Χίσαμ αλ Τάι, ένας από τους εκπροσώπους στο ιρακινό κοινοβούλιο του χριστιανικού πληθυσμού της Νινεβέχ.
Επιπλέον, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μοσούλης, Σαΐντ αλ Ντιουάτζι, δήλωσε ότι περίπου 1.500 από τους φοιτητές του δεν μπόρεσαν την Πέμπτη (25/02) να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους εξαιτίας του φόβου που υπήρχε για την ασφάλειά τους.
Τέλος, ο Πάπας Βενέδικτος εξέφρασε την Τετάρτη τη βαθύτατη λύπη του για τους φόνους χριστιανών στο βόρειο Ιράκ.