Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

«Στάχτη» τουλάχιστον 20 σπίτια στην Αυστραλία

Τουλάχιστον 20 σπίτια επιβεβαιώθηκε ότι καταστράφηκαν από δασική πυρκαγιά στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των απανθρακωμένων κατοικιών ενδέχεται να είναι ο διπλάσιος στην πραγματικότητα.

Η φωτιά κατακαίει εκτάσεις στην μικρή πόλη Τούντιεϊ, περίπου 80 χλμ. βόρεια του Περθ, και ήδη έχει απανθρακώσει περί τα 3.000 εκτάρια. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι 20 σπίτια χάθηκαν, αλλά οι πρώτες πληροφορίες που μας δίνουν άνθρωποι που κινούνται στην περιοχή είναι πως ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Άλεν Γκέιλ.

Ομάδες έρευνας και διάσωσης μπήκαν στην διακεκαυμένη ζώνη για να εκτιμήσουν τις ζημιές και η εικόνα που μεταφέρουν είναι ότι «το ένα σπίτι πίσω από το άλλο είναι κατεστραμμένα, στη σειρά, και υπάρχουν ακόμα μικρές ζώνες όπου η φωτιά καίει», ανέφερε ο Γκέιλ.

Τέσσερα ελικόπτερα και εκατοντάδες πυροσβέστες μετέχουν στην προσπάθεια να περιοριστεί το μέτωπο. Σε ορισμένες περιοχές, εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας, οι φλόγες ξεπερνούσαν τα δύο μέτρα σε ύψος. Δύο πυροσβέστες νοσηλεύονται καθώς εισέπνευσαν καπνό. Ένας τρίτος έχει συμπτώματα θερμοπληξίας.

Μια ακόμη φωτιά στην πόλη Ντανταράγκαν, βόρεια του Περθ, συνεχίζει να καίει εκτός ελέγχου, χωρίς να απειλεί σπίτια, αλλά έχοντας καταστρέψει 10.500 εκτάρια βοσκότοπων.

Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες στην Αυστραλία στην διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από παρατεταμένη ξηρασία. Το Φεβρουάριο, 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν στη Βικτόρια - επρόκειτο για μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.