Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Αύριο εκτελούν Βρετανό στην Κίνα

Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη, η ανακοίνωση μίας οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Λονδίνο, ότι ένας 53 χρονος Βρετανός που αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου με την κατηγορία του εμπορίου ναρκωτικών στην Κίνα, θα θα εκτελεστεί το πρωί της Τρίτης.

Ο Ακμάλ Σαϊχ, που σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα, είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 στην πόλη Ουρούμτσι, στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας έχοντας στην κατοχή του τέσσερα κιλά ηρωίνης. Η οικογένειά του υποστήριξε ότι εγκληματικά στοιχεία επωφελήθηκαν από τα διανοητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει για να τον αναγκάσουν να μεταφέρει τα ναρκωτικά.

«Ειδοποιήθηκε σήμερα το πρωί ότι θα εκτελεστεί αύριο το πρωί. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η αντίδρασή του, το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ειδοποιήθηκε», ανέφερε η Σάλι Ρόουεν, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της οργάνωσης Reprieve στο Λονδίνο.

Εάν η ποινή εκτελεστεί θα είναι η πρώτη φορά που ένας υπήκοος της ΕΕ εκτελείται στην Κίνα τα τελευταία πενήντα χρόνια, επισήμαναν συνήγοροί του.

Η θανατική ποινή του 53χρονου Βρετανού που είναι πατέρας τριών παιδιών είχε επικυρωθεί στις 21 Δεκεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο,πρόσθεσαν οι συνήγοροί του.

Εκπρόσωποι των βρετανικών προξενικών αρχών βρίσκονται σήμερα κοντά στους οικείους του στην Σιντζιάνγκ για να τους βοηθήσουν. Χθες, η Reprieve ανακοίνωσε ότι δύο ξαδέλφια του καταδικασθέντος πρόκειται να φθάσουν σήμερα στο Ουρούμτσι.