Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Παρενόχληση ελληνικού C-130 στη Ρόδο!

Με μια ομολογουμένως ευφάνταστη προφορική απειλή, οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις που ξεκίνησαν ανήμερα τα Χριστούγεννα όταν οκτώ τουρκικά μαχητικά εισέβαλλαν στο Αιγαίο και παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στις 12.35 το μεσημέρι της Δευτέρας, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από τη Ρόδο εκτελώντας προγραμματισμένη πτήση προς την Κω. Μόλις τρία λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους και ενώ το C-130 πετούσε βορειοδυτικά της πόλης της Ρόδου και εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, οι πιλότοι του μεταγωγικού δέχθηκαν δύο κλήσεις στη συχνότητα κινδύνου. Πομπός ήταν το τουρκικό στρατιωτικό ραντάρ της Datca. «Παραβιάζετε τον τουρκικό εναέριο χώρο» ήταν το εξωφρενικό μήνυμα των Τούρκων στρατιωτικών που καλούσαν το πλήρωμα του ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους να απομακρύνει το C-130 από την περιοχή.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο της πρωτοφανούς αξίωσης των Τούρκων ήταν ότι στις 12.40, δηλαδή μόλις δύο λεπτά μετά την προφορική παρενόχληση και ενώ το ελληνικό μεταγωγικό πετούσε προς την Κω, Τούρκοι αξιωματικοί από το αεροπορικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ έλαβαν την πρωτοβουλία να καλέσουν στο τηλέφωνο τους Έλληνες στρατιωτικούς στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα ενημερώνοντας για τη δήθεν παράνομη πτήση του C-130 εντός του υποτιθέμενου τουρκικού εναέριου και καλώντας την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας να διατάξει τους πιλότους του μεταγωγικού να αλλάξουν πορεία!

Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει το θράσος της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και παραλλήλως δείχνει σε όλες τις κατευθύνσεις ότι το λεκτικό επεισόδιο ήταν προσχεδιασμένο.

Αυτό που ωστόσο εκθέτει την Άγκυρα είναι το γεγονός ότι η πορεία του C-130 είναι με ακρίβεια καταγεγραμμένη. Και η Αθήνα μπορεί εύκολα να αποδείξει ότι το ελληνικό μεταγωγικό πετούσε εντός του εθνικού εναέριου χώρου, λίγα μίλια από την πολή της Ρόδου, όταν οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι το αεροσκάφος βρισκόταν δήθεν εντός τουρκικού εναέριου χώρου!

Και πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Τούρκοι ζήτησαν από το ελληνικό αεροσκάφος να απομακρυνθεί από τον… τουρκικό εναέριο χώρο όπου υποτίθεται ότι πετούσε, ενώ εκείνοι αρνούνται πεισματικά να δώσουν οδηγίες στα δικά τους μαχητικά (πρόκειται επίσης για στρατιωτικά αεροσκάφη) να αποχωρήσουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο ή να σταματήσουν πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όπου κινούνται καθημερινώς και χωρίς σχετική έγκριση από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Από το πρωί της Δευτέρας έχει καταγραφεί η είσοδος ενός ζεύγους τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο.