Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Κατασκευή κατοικιών για εποίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ

Σχέδια για την κατασκευή 700 νέων κατοικιών για Εβραίους σε περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, τις οποίες θεωρεί ως μέρος της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει εξαιρέσει την πόλη από την περιορισμένη αναστολή οικοδόμησης νέων οικισμών εποίκων.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την αποδοκιμασία τους για τα προηγούμενα κατασκευαστικά σχέδια του Ισραήλ μέσα και γύρω από την Αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Με βάση το νέο σχέδιο, το Υπουργείο Οικισμού του Ισραήλ κάλεσε εργολάβους να κάνουν προσφορές για την κατασκευή 198 οικιστικών μονάδων στο Πιζγκάτ Ζέεβ, 377 κατοικιών στο Νέβε Γιαάκοβ και 117 οικημάτων στο Χαρ Χόμα, τρεις οικισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ που κατασκευάστηκαν σε γη που καταλήφθηκε μετά από τον πόλεμο του 1967.

Το κατασκευαστικό σχέδιο ανακοινώθηκε ως μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου να οικοδομηθούν χιλιάδες νέες κατοικίες στο Ισραήλ αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την παλαιστινιακή πλευρά.

Το Ισραήλ έχει διακηρύξει όλη την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη και αιώνια πρωτεύουσα του αλλά η διεκδίκηση δεν έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στις 10 Νοεμβρίου δεκάμηνο πάγωμα της έναρξης νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη διευκρινίζοντας ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά όρια που το Ισραήλ έχει καθορίσει για την Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει απαιτήσει την πλήρη διακοπή κάθε οικιστικής δραστηριότητας, λέγοντας ότι δεν θα επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι που το Ισραήλ να το αποδεχθεί.

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Αμπάς να επιστρέψει χωρίς προϋποθέσεις στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ανεστάλησαν πέρυσι.