Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Συνελήφθη πυρηνικός κατάσκοπος στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρώην πυρηνικός μηχανικός Μορντεχάι Βανούνου συνελήφθη ως ύποπτος ότι είχε επαφές με ξένους, κάτι που του έχει απαγορευθεί αφότου αποκάλυψε λεπτομέρειες του ισραηλινού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η αστυνομία.

«Ο Βανούνου συνελήφθη την περασμένη νύκτα στη Ιερουσαλήμ. Είναι ύποπτος ότι παρέβη τους περιορισμούς που του έχουν επιβληθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

«Είναι ύποπτος ότι είχε επαφές με ξένους πράκτορες και θα εμφανιστεί σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Μορντεχάι Βανούνου, 54 ετών, έχει μείνει στη φυλακή 18 χρόνια για κατασκοπεία αφού αποκάλυψε πυρηνικά μυστικά του εβραϊκού κράτους στη λονδρέζικη κυριακάτικη εφημερίδα The Sunday Times, η οποία και τα δημοσίευσε.

Ο πρώην μηχανικός του πυρηνικού σταθμού της Ντιμόνα (νότιο Ισραήλ) αποφυλακίσθηκε τον Απρίλιο του 2004 και έκτοτε του έχουν απαγγελθεί από τη δικαιοσύνη τουλάχιστον 21 κατηγορίες για παραβίαση των περιορισμών της ελευθερίας του, που τού έχουν επιβληθεί.

Στον Βανούνου έχει απαγορευθεί να εγκαταλείψει την ισραηλινή επικράτεια ή να έρθει σε επαφή με ξένους, κυρίως δημοσιογράφους, χωρίς προηγούμενη άδεια από τις αρχές.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το Ισραήλ ουδέποτε παραδέχθηκε πως έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα, όμως αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και να δεχθεί τον έλεγχο του σταθμού της Ντιμόνα, που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 στην έρημο Νεγκέβ με τη βοήθεια της Γαλλίας.