Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

«Αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

Οι ειδικές δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ ενέτειναν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις εναντίον μερικών από τις πιο επικίνδυνες ομάδες στο Αφγανιστάν και σχεδιάζουν να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την δράση τους το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η εφημερίδα έγραψε ότι κομάντος από την δύναμη Δέλτα του στρατού και ομάδες Seals του ναυτικού σημείωσαν «επιτυχίες» στην προσπάθεια εξασθένισης του δικτύου υπό το Σιρατζουντίν Χακάνι, που -κατά αμερικανικές πηγές- είναι ο σημαντικότερος οπλαρχηγός των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Η ομάδα του Χακάνι χρησιμοποιούσε βάσεις στο γειτονικό Πακιστάν για να εξαπολύει θανάσιμες επιθέσεις μέσα και γύρω από την Καμπούλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αξιοποιώντας υποκλαπείσες συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων, οι κομάντος των ΗΠΑ σκότωσαν «σημαντικούς πράκτορες» των Ταλιμπάν στην πόλη Μάρτζα, προπύργιο της παράταξης αυτής στην επαρχία Χελμάντ, ανέφεραν οι Times.

Αξιωματικοί των Πεζοναυτών θεωρούν ότι στην πόλη βρίσκονται πάνω από 1.000 μαχητές, κατά το δημοσίευμα. Παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι σύμβουλοί του δεν έχουν αναφερθεί δημόσια στις απόρρητες αυτές επιχειρήσεις, που εντάσσονται στη νέα στρατηγική της αμερικάνικης κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αυτές θα ενταθούν το 2010 με την ανάπτυξη άλλων 30.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ανέφερε επίσης στο δημοσίευμα της η εφημερίδα.