Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Φονικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ

Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και ο κυβερνήτης της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, κατά τις δύο συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Ραμάντι, σύμφωνα με το τελευταίο απολογισμό νοσοκομειακών και αστυνομικών πηγών.

Γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι ο κυβερνήτης Κάσεμ Μοχάμεντ Αμπεντ τραυματίσθηκε και τη μεταφορά του ανέλαβαν αμερικανοί στρατιώτες. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Αρχικά, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της πόλης, στη διασταύρωση του Ζιούτ, σε οδόφραγμα στον δρόμο που οδηγεί προς την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ. Η δεύτερη έκρηξη είχε ως στόχο τη φάλαγγα των αυτοκινήτων του κυβερνήτη της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ Κάσεμ Μοχάμεντ Αμπεντ, τη στιγμή που αναχωρούσε από την έδρα της κυβέρνησης.

Η δεύτερη επίθεση, επίσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε στην είσοδο του κτιρίου, μόλις 200 μέτρα από τον τόπο της πρώτης έκρηξης, σκοτώνοντας τον κυβερνήτη και άλλους τοπικούς αξιωματούχους.

Το Ραμάντι βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης, στην κατά πλειοψηφία σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπαρ, η οποία υπήρξε προπύργιο της ένοπλης σουνιτικής δράσης μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.